Arbor

Under det gigantiska thujaträdet finns ett mikrokosmos. Dansaren tar sig genomflera stadier i grenverkens hemlighetsfulla skydd. Med fingertopparna känner hon av de tunnaste grenarna, med fötterna läser hon av den äldsta barken. Livsträdets årsringar snurrar genom kroppen. En hög ton från flöjten öppnar upp en vit port mellan trädkronorna.

Arbor är filmad i Fuglsang park i Danmark.

“Dans är bild. Virpi Pahkinen, i kläder som ömsom följer, ömsom omformar, är en del i en rörlig bild. Hon illustrerar ingenting, utan antar formen av insekt, organism eller helig boning. Händerna som formar en på spetsen stående romb: ett tempel? känslospröt? ett ormhuvud? Genom åren har filmerna blivit många och där fogar hon in sin dans i öppna, dramatiskt hemlighetsfulla landskap. I de två nya verken “Arbor” och “Sahara”, som sänds på tv i kväll, besjälas träd respektive sand genom hennes rörelse och närvaro.

De är bara sex och åtta minuter långa; vackra tillfällen att stanna upp, uppleva hur en kvinna skriver in sig i träden. Är i dem, ÄR dem. Eller sanden: den rinner som vatten runt ben och händer, den har ingen början och inget slut.”
– Margareta Sörenson, Expressen

Related links:
SVT firar Dansens Dag

Director, choreographer and dancer Virpi Pahkinen
Director of Photography José Figueroa
Music Jonas Sjöblom
Editing and production assistant Sebastian Poblete
Costume Helene Thorsell
Grading Petter Bergmar
Producer Emelie Bergbohm and Birgitta Ström
Thanks to Maria Frej, Storstrøms Kammerensemble and Johan Söderberg

Photo José FigueroaRegi, koreografi och dans Virpi Pahkinen
Foto José Figueroa
Musik Jonas Sjöblom
Redigering och produktionsassistent Sebastian Poblete
Kostym Helene Thorsell
Färgkorrigering Petter Bergmar
Producent Emelie Bergbohm och Birgitta Ström
Tack till Maria Frej, Storstrøms Kammerensemble och Johan Söderberg

Foto José Figueroa

 
 

^Back to top.