ARENA BAUBO post/icke/miss/re/presenterar stolt
Baubo var en äldre dam som blottade sitt sköte i en obscen dans för att provocera fram den sörjande gudinnan Demeters skratt. Baubo framställs ofta med ansiktet placerat direkt på den förstorade underkroppen. Hon är en personifierad vulva / gris / geni / gorilla / händelse / tillblivelse / kommunism / Robin Hood / 3D-ros / finanskris / anarkist / veck / rörelse / karta / post-porr stjärna
Arena Baubo lyfter fram kritiska perspektiv på representation inom scenkonst. Gruppen har fördjupat sig i diskursen genom workshops och seminarier med teoretikerna Paula Caspão, Akseli Virtanen och Tiina Rosenberg. Arbetet har gett upphov till experimentella diskussionsformat parallellt med post/icke/miss/re/presentationer av baubomyten.
Projektet är uppdelat i två kvällar som kan presenteras var för sig eller tillsammans. Detta innebär att projektet är en eller två kvällar. Varje kväll tar ca 2 timmar + paus.
★Dag 1
Lecture Perfomance:
Blottandets verk
Baubos kapning av Rancière
I verket beslagtas Jacques Rancières föreläsning om Deleuze, konst och estetik. Baubo infiltrerar den aktuella filosofens text genom sin vaginala metamorfos i språkets innehåll, form och textur.
Koncept, regi och framförande: Katja Seitajoki
Ljuddesign: Ingrid Hedin Vahlberg
Regi: Kajsa Sandström
Film: Ylva Henrikson
Inspiration: Paula Caspão
Film:
Miss/re/presentation av Zizek, Butler, Spivak, Agamben, Mouffe och Derrida
Koncept: Arena Baubo
Förverkligande: Kajsa Wadhia
Seminarium:
Den explicita kroppen i performance
Rebecca Schneiders analys av den subversiva potentialen i den explicita kroppen, tillsammans med exempel på konstverk av bland andra Carolee Schneemann, Annie Sprinkle och Shigeko Kubota blir utgångspunkter för vidare diskussion.
Koncept: Arena Baubo
Seminarieledare: Kajsa Wadhia
Gäst Baubo:
på MDT i Stockholm: LoL Institute
★Dag 2
Artist Talk Performance:
The Moving Mind – en social koreografi i dagens permanent temporära krig
Ett experiment har utförts på ett tåg skandinavien runt.
Denna sociala koreografi försöker förstå vem och vad som sätter våra kroppar, tankar, liv och arbetsvillkor i rörelse. Tre människor på en resa som genom att titta på varandra och sig själva, analyserar prekariatet omkring och inom sig samt hur vår tids permanent temporära krig skapar nya representationer och en önskan att inte representera eller bli representerad.
Koncept och framförande: Maria Stiernborg
Medresenärer: Ludvig Uhlbors och Sara Gebran
Gäst Baubo:
En inbjuden gäst kommer att förkroppsliga myten om Baubo. Det konstnärliga verket står på egna ben såväl som i ett förhållande till den övergripande diskussionen om representation i projektet. Till varje tillfälle inbjuds en ny Gäst Baubo, en lokal konstnär som vi tror har något viktigt att säga.
Gäst Baubo på MDT i Stockholm: Sara Gebran
Film:
Miss/re/presentation av Zizek, Butler, Spivak, Agamben, Mouffe och Derrida
Koncept: Arena Baubo
Förverkligande: Kajsa Wadhia
Seminarium:
Vems språk? Ett ifrågasättande av konceptet kvinna
Många feminister argumenterar att vi bör överge könsbegreppen till fördel för en mångfald av identiteter. Hur kan feministiska rörelser fortsätta kampen att göra slut på kvinnoförtrycket om meningsfullheten av konceptet kvinna ifrågasätts? Chantal Mouffes och Alessandra Tanesinis tankar om essentialistiskt språk och feministiska strategier används som hållpunkter i diskussionen.
Koncept: Arena Baubo
Seminarieledare: Kajsa Wadhia
The opening of the project was at MDT, Stockholm autumn 2012 . The project has also been showed at Inkonst in Malmö, SITE Stockholm, Stockholm University, Konstfack abd on a Nordic tour.
Lighting design Mikko Kaukolampi
Producer Emelie Bergbohm
Supported by Swedish Art Council, Nordic Culture Point, Nordic Culture Fund, Kulturfornden för Sverige och Finland, MDT, Konstfack, Stockholms Universitet and Studiefrämjandet
Photo José Figueroa
Premiär på MDT i september 2012, MDT, Stockholm. Har även spelats på Inkonst i Malmö, SITE Stockholm, Stockholms Universitet, Konstfack och på en Nordisk turné.
Ljusdesign Mikko Kaukolampi
Producent Emelie Bergbohm
Med stöd av Kulturrådet, Kulturkontakt Nord, Nordiska Kulturfonden, Kulturfonden för Sverige och Finland, MDT, Konstfack, Stockholms universitet och Studiefrämjandet
Foto José Figueroa