Plateau Effect

Hösten 2011 satte koreografen Jefta van Dinther upp The Way Things Go med Cullbergbaletten på Kulturhuset i Stockholm. Den koreograferade händelsekedjan om orsak och verkan, som fick sin urpremiär 2009, gjorde stor succé och van Dinther hyllades för sin uppfinningsrika koreografi. Nu har Jefta van Dinther skapat ett nytt verk direkt för Cullbergbaletten, denna gång för de stora scenerna, med nio av kompaniets dansare. Plateau Effect hade urpremiär sommaren 2013.

I Plateau Effect vill Jefta van Dinther vilseleda och utmana publiken med en fusion av koreografi, ljus, ljud och scenbild. Verket pendlar mellan dansarna och deras rörelser, och materialen de interagerar med. Fram träder koreografins kärna. Grundläggande element blandas och vecklar ut sig till hisnande storhet, där det råa möter det psykedeliska. I denna skärningspunkt mellan faktum och fantasi, sätter Plateau Effect vår förmåga att överträda här och nu på prov.

I Plateau Effect liknar dansarna ett samhälle i konstant och rotlös rörelse genom olika landskap. Kommunikation, transport, byggande och bosättande blir koreografi och enar dansarna i ett försök att skapa något mer än en ensam person kan åstadkomma. Genom kropp och röst, genom ljud, ljus och material, böljar sig denna kraft fram och tillbaka mot publiken. Försjunket i David Kiers ljudlandskap, med ljusdesign av Minna Tiikkainen och scenografi av SIMKA, rusar verket fram genom dansarnas arbete. Vibrerande och ohejdbart.

– Med Plateau Effect vill jag fortsätta utveckla utforskandet av varseblivning och sinnesanalogi, alltså sammansmältning av element från olika sinnesområden. Jag vill att kroppen, ljuset och ljudet bokstavligen ska bre ut sig och nå fram till publiken på ett direkt sätt, utan att behöva tolkas. Jag vill ge publiken en möjlighet att vistas i något som de inte känner igen. Titeln Plateau Effect refererar till ett tillstånd av stabil utveckling och produktivitet som efter ett tag når en utplaning, säger Jefta van Dinther om sitt nya verk.


Related links:

Choreography Jefta van Dinther
Sound design David Kiers
Set design SIMKA
Lighting design Minna Tiikkainen
Rehearsal director and Assistant to the choreographer Thomas Zamolo 
Artistic advisors Frédéric Gies, Kristine Slettevold and Robert Steijn

With nine dancers in Cullberg Ballet

A production by Cullberg Ballet – cullbergbaletten.seKoreografi Jefta van Dinther
Ljuddesign David Kiers, inklusive specialkomponerad musik med sång av Sigridur Kristjansdottir baserad på Friday Night av Chinawoman, ny text av Jefta van Dinther
Scenbild SIMKA
Ljusdesign Minna Tiikkainen
Repetitionsledare och koreografassistent Thomas Zamolo
Konstnärliga rådgivare Frédéric Gies, Kristine Slettevold och Robert Steijn

Med nio dansare från Cullbergbaletten

En produktion av Cullbergbaletten  – cullbergbaletten.se

 
 

^Back to top.