Sahara

En dyngbagge dyker upp i ökenlandskapet och inleder en transformation.Skuggan opererar med kirurgisk precision, drar det svarta mot det bländande ljuset. Handen begravd i sanden, solägget på sandaltaret – dödsbudet kallar till återfödelse. Sandväggen krackelerar och sveper med sig djurskallen och dansaren.
Rörelseflödet övergår i en kamp. Den blå vinden drar förbi.

Sahara är filmad i Erg Chebbi öken i Marocko.

“Dans är bild. Virpi Pahkinen, i kläder som ömsom följer, ömsom omformar, är en del i en rörlig bild. Hon illustrerar ingenting, utan antar formen av insekt, organism eller helig boning. Händerna som formar en på spetsen stående romb: ett tempel? känslospröt? ett ormhuvud? Genom åren har filmerna blivit många och där fogar hon in sin dans i öppna, dramatiskt hemlighetsfulla landskap. I de två nya verken “Arbor” och “Sahara”, som sänds på tv i kväll, besjälas träd respektive sand genom hennes rörelse och närvaro.

De är bara sex och åtta minuter långa; vackra tillfällen att stanna upp, uppleva hur en kvinna skriver in sig i träden. Är i dem, ÄR dem. Eller sanden: den rinner som vatten runt ben och händer, den har ingen början och inget slut.”
– Margareta Sörenson, Expressen

Related links:
SVT firar Dansens Dag

Director, choreographer and dancer Virpi Pahkinen Director of Photography José Figueroa Music Luis Hernan Cortés Maya Editing and production assistant Sebastian Poblete Costume Helene Thorsell Grading Petter Bergmar Producer Emelie Bergbohm and Birgitta Ström Thanks to Johan Söderberg Photo José FigueroaRegi, koreografi och dans Virpi Pahkinen Foto José Figueroa Musik Luis Hernan Cortés Maya Redigering och produktionsassistent Sebastian Poblete Kostym Helene Thorsell Färgkorrigering Petter Bergmar Producent Emelie Bergbohm och Birgitta Ström Tack till Johan Söderberg Foto José Figueroa

 
 

^Back to top.