Leadingfollowing: the spectator’s dance

Ett konstnärligt undersökande av att leda genom att följa och följa genom att ta initiativ.

Arena Baubo arbetar med de oförutsedda impulser och rytmer som praktiken av att föra och följa tillsammans, på samma gång, kan ge upphov till. De ifrågasätter och tänker om makthierarkier med metoden att leda genom att följa och följa genom att ta initiativ. En ständig förhandling mellan positioner och roller väver sig in i och påverkar verkets struktur. Publikens feedback-loop lyfts fram, och skapar dansen mellan verket och dess åskådare. Katja Seitajoki och Kajsa Wadhia undersöker konstnärligt och organisatoriskt hur de simultant kan leda och följa processen och ställer samtidigt frågan om metodiken går att applicera politiskt på samhällelig nivå.

Arena Baubo grundades 2006 som en polyfon arena för scenkonst. Gruppen har arbetat tvärkonstnärligt och med anti-hierarkiska strukturer genom åren och använt sig av format som föreställningar, samtal och seminarium för att skapa nya impulser, idéer och möten. Arena Baubos konstnärliga ledare är Kajsa Wadhia och Katja Seitajoki.

Katja Seitajoki är utbildad på Stockholms dramatiska högskola och på Södertörns högskola. Hon är verksam som scenkonstnär, regissör/koreograf och producent. Aktuellt konstnärligt projekt är IN-BETWEEN IMAGES Tracing a Self- Portrait. Parallellt med sitt konstnärliga arbete, jobbar Katja som dansproducent på Dansens Hus i Stockholm och Dansnät Sverige.

Kajsa Wadhia är utbildad i nutida dans på London Contemporary Dance School och The Laban Centre i London och går nu Master-utbildningen Nya Performativa Praktiker på DOCH i Stockholm. Hon är verksam som konstnär och performer i egna och andras verk. Just nu är hon aktuell med performance-duetten The Disengaged Free Jazz Orchestra.

Premiär på Inkonst i Malmö 14-15 maj 2014.

Related links:

The project is run by Kajsa Wadhia and Katja Seitajoki

Sound design Martin Vognsen

Lighting design Johan Bjellsäter

Film Ylva Henrikson

Producer Emelie Bergbohm

With support from the Swedish Arts Council, Dansens Hus Stockholm and University of Dance and Circus

 Projektet leds av dansaren/koreografen Kajsa Wadhia och regissören/scenkonstnären Katja Seitajoki

Ljuddesign Martin Vognsen

Ljusdesign Johan Bjellsäter

Film Ylva Henrikson

Producent Emelie Bergbohm

Foto José Figueroa

Med stöd av Statens kulturråd, Dansens Hus samt Dans och Cirkushögskolan

 
 

^Back to top.