ICHOS

Med ICHOS kommer slagverk och dans öppna portarna till en ny klangfull värld som lyfter tankens akustik. Två virtuoser ger en meditativ afton, som kan bära långt, sända ut och andas över vardagens brus.

En sångerskans höga C kan krossa glaset. Ett lågt elektroniskt ljud på 18 Hz, så kallad ”insect-killer”, får spindeln att svimma av. Det finns en frekvens som riktad mot hjärtat kan döda en människa. Delfinsången (runt 2000 Hz) verkar stimulerande på endorfinproduktionen hos en människa och kan därigenom lindra smärta.

Vi träffas av vibrationer i ljus, färg, toner, rörelser och i andra människor. Vi kanske håller på att bli rentav intelligentare varelser i och med att vi utsätts för frekventa signaler. Ibland lystnar man till ett ljud man känner igen från förr. Finns det utrotningshotade ljud?

En sufimystiker som nått trancetillstånd med hjälp av dans och musik är närmast osårbar. Det verkar inte finnas några motståndsvågor kvar; endast en himmelsk öppenhet i den upphettade kroppen.

I verket ICHOS vill koreografen Virpi Pahkinen och slagverkaren Mika Takehara undersöka hur vårt undermedvetna har företräde till tolkning och hur förståelse av rörelsen påverkas av ljudbilden. Hur skärps vårt seende när vi får tillgång till ren tystnad? Varför drivs dansen av asymmetriska 5-takter och varför känner vi oss snart hemma i 4/4-takter?

Related links:
www.mika-takehara.se

[:sv]Koreografi och dans Virpi Pahkinen Musik och slagverk Mika Takehara Ljussättning Tobias Hallgren - Lumination of Sweden Föreställningstekniker Tobias Angelback - Lumination of Sweden Kostym Emelie Janrell Producent Emelie Bergbohm Administration Birgitta Ström   En produktion av Virpi Pahkinen Dance Company. Med stöd av Statens kulturråd, Stockholms Stad, Stockholms Läns Landsting och Konstnärsnämnden.   ICHOS hade premiär den 4 november 2015 på Dansmuséet i Stockholm.  [:en]Choreography and dance Virpi Pahkinen Music and percussions Mika Takehara Lighting design Tobias Hallgren - Lumination of Sweden Technician Tobias Angelback - Lumination of Sweden Costume Emelie Janrell Producer Emelie Bergbohm Administration Birgitta Ström   A production by Virpi Pahkinen Dance Company. With support from the Swedish Arts Council, City of Stockholm, the Swedish Arts Grants Committee and the County Council in Stockholm.   ICHOS premiered on November 4th 2015 at Dansmuséet in Stockholm.[:]

 
 

^Back to top.