Protagonist

Koreografen Jefta van Dinther är tillbaka med ett nytt stort verk för 14 dansare i Cullbergbaletten. För inspelad sång och berättarröst står förra årets stora genombrott inom svensk musik – Elias som fick en stor hit med debutsingeln Revolution i våras. David Kiers är ljuddesigner, konstnärsduon SIMKA gör scenografi och Minna Tiikkainen ljusdesign. Det nya verket Protagonist hade världspremiär på Julidans i Amsterdam 7 juli 2016 och Sverigepremiär på Dansens Hus stora scen 23 november samma år.

Protagonist är en betraktelse av mänskligheten. Sånger för revolution och dans om evolution berättar en historia om hur människor samlas, tar sig an och ges roller. Allt medan instinkt, motstånd och tvång vittnar om den kamp som varje enskild människa utkämpar. I strävan efter att höra till och i det gemensamma sökandet efter mening och övertygelse tar en gemenskap form. Protagonist är en skildring av samhörighet, omsorg och förbund om isolering, kontroll och främlingskap.

Protagonist är Jefta van Dinthers andra verk för Cullbergbaletten. Hans första, succén Plateau Effect, hade premiär 2013 och har turnerat över hela Europa. Jefta van Dinther mottog Svenska Teaterkritikers danspris 2013 för verket som också valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015. Jefta van Dinthers arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och nästan alltid iscensätts ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet. Verken lyfter fram det synliga och det osynliga, mörker och ljus, illusion, affekt, röst och bild.

Svenska Elias fick sitt genombrott förra våren med låten Revolution som blev en stor framgång och följdes av singeln Green Eyes och EP:n Warcry. Som trettonåring började Elias sjunga med Tensta Gospel Choir och det var där han utvecklade sin säregna röst som jämförs med Sam Cookes, Anthony Hamiltons och Sam Smiths. Spotify har valt honom till Spotlightartist för 2016 och i vår kommer han att släppa sitt debutalbum där han har samarbetat med bland annat producenten Paul Epworth (Adele, Coldplay), HYENA, John Hill (Florence + The Machine, Christina Perri) och Fraser T. Smith (Adele, Ellie Goulding). Själv är Elias inspirerad och influerad av artister som Otis Redding, Spooky Black, Patti Smith och Jeff Buckley. Under förra året medverkade han i Skavlan på SVT tillsammans med en stråksektion och gospelkör samt spelade på bland annat Way Out West, Roskilde Festivalen och Reeperbahn Festivalen.

– Revolution handlar om det fina i att bryta upp från något du inte tror på och istället göra något på det sätt som du själv vill. Det är inte en arg låt, det handlar mer om det fantastiska i att kunna börja om, säger Elias om låten som också används i Protagonist.

Related links:
Trailer

 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén
 • Foto: Urban Jörén

[:sv]Koreografi: Jefta van Dinther
Ljuddesign: David Kiers
Komposition, sång och berättarröst: ELIAS
Ljusdesign: Minna Tiikkainen
Scenografi: SIMKA
Kostym: Marita Tjärnström
Text: Jefta van Dinther
Koreografassistent: Thiago Granato
Repetitionsledare: Thomas Zamolo
Konstnärlig rådgivning: Robert Steijn, Cecilia Roos och Felix Bethge

Längd cirka 60 minuter
Medverkande: 14 dansare
Världspremiär 7 juli 2016, Julidans, Amsterdam
Sverigepremiär november, Dansens Hus, Stockholm

Protagonist är ett verk producerat av Cullbergbaletten[:en]Choreography: Jefta van Dinther
Sound design: David Kiers
Composition, singing and voice-over: ELIAS
Lighting design: Minna Tiikkainen
Set design: SIMKA
Costume: Marita Tjärnström
Text: Jefta van Dinther

Duration approximately 60 minutes
With 14 dancers
World premiere 7 July 2016 at Julidans, Amsterdam
Sweden premiere in November at Dansens Hus, Stockholm

Protagonist is a work produced by the Cullberg Ballet[:]

 
 

^Back to top.