Britney

“She taught us all how to be fearless.” /Lady Gaga

Hösten 2016 blev superstjärnan och pop-fenomenet Britney Spears’ karriär dramatiserad på Turteatern i Kärrtorp i Stockholm. Py Huss Wallin har skrivit manus och står även för regin. Pjäsen handlar om kvinnor i popindustrin med liknande öden. Allt gestaltas genom Britney Spears karriär.

Britney Spears slog igenom i slutet av 90-talet och har sedan dess har både hennes musik och privatliv varit hett stoff i medierna. I mitten av 00-talet jagades hon konstant av paparazzi-fotografer samtidigt som hon brottades med psykiska problem. Få har glömt bilderna när hon rakar av sig håret hos frisören, eller när Chris Crocker dramatiska klipp blev viralt när han skrek ”Leave Britney alone!”.

– Jag imponeras av hennes styrka att aldrig ge upp, trots att hon gång på gång bryter mot det som anses smakfullt och rätt. Britney är odödlig och hennes liv säger så mycket om vår tid, säger Py Huss-Wallin.

Py Huss-Wallin, regissör, konstnär, skådespelare och upphovsperson till bland annat Satans demokrati, Mats & Frasse – The Real Mens Show och Begränsat utrymme. Py Huss-Wallin utsågs till årets ”genombrottare” 2016 av Tidningen Vi och tilldelades nyligen Stockholm stads kulturstipendium med motiveringen: ”Py Huss-Wallin sätter avtryck inom Stockholms teaterliv med rolltolkningar som synliggör och frilägger sidor av maskulinitet och femininitet. Fräckt, friskt och med ständigt utmanande blick utvecklar hon scenkonstens alla skrymslen och vrån.”

Britney spelas fram till 17 december 2016.

Röster om Britney:

”Den passar alla, Britney-fans eller inte. Den funkar både som ren underhållning och som tillgänglig men samtidigt högkvalitativ edgy modern teater. Se och njut.”
Ida Therén, Nöjesguiden

”Föreställningen Britney problematiserar framförallt, och mycket skickligt, innebörden av kvinnans ”fria val” inom patriarkatets fyra väggar.”
Veronica Lindström, Feministiskt Perspektiv

”Britney – med undertexten Carpe Diem Bitch – är en energisk, bildrik och smart genomgång av Britneys liv. Här är hon ömsom offer, ömsom Pippi Långstrump som tar kommandot över sin egen sceniska persona.”
Lars Ring, SvD

”Ensemblen och scenografin alstrar tillsammans oförglömliga bilder, skratt som bubblar upp men fastnar lika snabbt, känslokaskader stora nog för både människan och fenomenet Britney Spears. Så, gå se.”
Linda Waxin, Below Beneath

”Begåvad gestaltning. Föreställningen vilar på gränsen mellan rolig och obehaglig, hånfull och lojal. Allra bäst blir drömspelet när ensemblen blir en kör av uppskruvat feminint tal fyllt av självhat, självtillräcklighet, naivitet och förhårdnad.”
Tone Schunnesson, Expressen

Related links:
Kulturnyheterna

  • Foto: Klara G
  • Foto: Klara G
  • Foto: Klara G
  • Foto: Klara G
  • Foto: Klara G

[:sv]Text och regi Py Huss Wallin
Medverkande Bianca Traum, Nils Granberg, Katarina Krogh Engelsen, Anja Paulsson*, Carl Gustavsson**, Johanna Malm**
Scenografi Andreas Blom, Annika Tosti***, Py Huss Wallin
Kostym Jonna Bergelin
Mask Agnes Kenttä
Ljus Ann-Marie Frithiofsson***
Ljud Robin af Ekenstam***
Dockor Py Huss Wallin, Nils Granberg

Producent Ellika Lindström – Bohm Bohm Room

Verksamhetsledare Maya Berggren
Teknisk chef Jenni Godoy/Snöret Lindén
Tekniker Robert Wiberg
Marknadsföring Therese Jonasson
Foto KlaraG

*Högskolan för Scen och Musik, **Teaterhögskolan i Malmö,
***Stockholms Dramatiska Högskola.
[:en]Text och regi Py Huss Wallin
Medverkande Bianca Traum, Nils Granberg, Katarina Krogh Engelsen, Anja Paulsson*, Carl Gustavsson**, Johanna Malm**
Scenografi Andreas Blom, Annika Tosti***, Py Huss Wallin
Kostym Jonna Bergelin
Mask Agnes Kenttä
Ljus Ann-Marie Frithiofsson***
Ljud Robin af Ekenstam***
Dockor Py Huss Wallin, Nils Granberg
Producent Ellika Lindström – Bohm Bohm Room

Verksamhetsledare Maya Berggren
Teknisk chef Jenni Godoy/Snöret Lindén
Tekniker Robert Wiberg
Marknadsföring Therese Jonasson
Foto KlaraG

*Högskolan för Scen och Musik, **Teaterhögskolan i Malmö,
***Stockholms Dramatiska Högskola.

[:]

 
 

^Back to top.