Digambara

Virpi Pahkinen och hennes två dansare sammanlänkas i Digambara, en koreografisk vandring i gränslandet mellan dans och ritual. I en elegant kamp om ögonblicket för tre dansare påminner de om skuggor som måste mötas för att kunna skrida vidare.

Pahkinens koreografi söker sig utanför den västerländska danstraditionen, till platser och kulturer där dans och trans är en del i livsavgörande händelser. Med sitt tydliga formspråk är det ingen slump att hon är en av Skandinaviens internationellt mest framgångsrika solodansare och koreografer. Här tillsammans med dansarna Mugiyono Kasido och Pontus Sundset.

Digambara (“Klädd i himmel”) är en riktning inom Jainismen, en av världens äldsta religioner med ursprung i Indien. Digambara består av tre verk: Kalagni (dödsgudinnan Kalis förgörande eld) av och med Virpi Pahkinen.
Kabar kabur (Rykten) av och med javanesen Mugiyono Kasido.
Digambara av Virpi Pahkinen med Virpi Pahkinen, Mugiyono Kasido och Pontus Sundset.

På turné med Riksteatern i november 2016!
“Det rituella draget är starkt närvarande i uppåtsträvande rörelser, liksom känslan av att dansen i sin rumslighet fångar krafter vi inte kan ta på… Pahkinen själv har en förbluffande förmåga att vara både stark och undanglidande. Mötet mellan den långe, unge Oskar Landström och den äldre, tunnlemmade Mugiyono Kasido är en sällsam syn. Så olika och ändå sammanlänkade i en dans som överskrider gränser. Det är vackert och hoppingivande.”
– Anna Ångström, Svenska Dagbladet

“Som alltid dansar Pahkinen i sitt eget förunderliga universum, där koreografin förvandlas till en mystisk ceremoni som vill återknyta till dansens och därmed människans och världens ursprung.”
– Örjan Ambrahamsson, Dagens Nyheter

“Det är fascinerande att se den energi som uppstår i duetterna och hur subtilt Landström fångar upp och reflekterar de olika stilarna. Och hur dansarnas lyhördhet får rörelsen att resonera mellan kropparna, som trots att de är mycket olika uppnår en märklig samstämmighet.”
– Lena Andrén, Nummer.se

  • Foto: Mattias Lindbäck
  • Foto: Mattias Lindbäck
  • Foto: Simon Söderberg
  • Foto: Simon Söderberg
  • Foto: Simon Söderberg
  • Foto: Simon Söderberg
  • Foto: Simon Söderberg
  • Foto: Simon Söderberg
  • Foto: Simon Söderberg

[:sv]Koreografi Virpi Pahkinen

Dans Virpi Pahkinen, Mugiyono Kasido, Pontus Sundset

Musik Luis Hernan Cortés Maya

Ljusdesign Magnus Pettersson

Kostym Etik Fadjur Wati

Producent Emelie Bergbohm och Ellika Lindström

Foto Mattias Lindbäck[:en]Choreography Virpi Pahkinen

Dancers Virpi Pahkinen, Mugiyono Kasido, Pontus Sundset

Music Luis Hernan Cortés Maya

Lighting design Magnus Pettersson

Costumes Etik Fadjur Wati

Producer Emelie Bergbohm and Ellika Lindström

Photo Mattias Lindbäck[:]

 
 

^Back to top.