Pappas bil

I Pappas bil får vi följa familjen Popovic´: pappa Velibor, dottern Tanja, mamma Zorica men också Tanjas flickvän Niki. I centrum står en Volvo 145, Princeza, på 70-talet är den sprillans ny, lyser och imponerar när Velibor kör ner till sin hemby i Jugoslavien efter att i några år jobbat i Sverige. Bilen tjänar honom väl. Han pendlar genom åren mellan Sverige och Jugoslavien. Bilen är länken mellan hans gamla och hans nya land. Medan dottern Tanja rotar sig i Sverige, blir Velibor rotlös, ständigt på väg till ett alltmer omöjligt hemland.

När inbördeskriget bryter ut i Jugoslavien i början av 90-talet, blir familjens årliga semesterresa inte som vanligt. Velibor som alltid fått lära sig att hålla sig borta från den smutsiga och farliga politiken, och som lärt Tanja detsamma, finner sig plötsligt inte ha något val. Mellan Sverige och Jugoslavien gör han våldsamt motstånd; kriget har flyttat in i hans kropp.

Pappas bil är en berättelse om en pappa som älskar sin bil och sitt land, som båda håller på att falla sönder. Det är en kärlekshyllning till en knepig man, som inte alltid är lätt att begripa sig på eller tycka om, men som en dotter med tiden lär sig att förstå.

Pappas bil kommer spelas på Ung scen/öst och turnera under våren 2017.

Related links:
Ung scen/öst

Av: Lidija Praizović
Regi: Astrid Assefa
Scenografi & kostym: Marcus Olson
Ljusdesign: Kerstin Weimers
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Mask- & perukdesign: Agnes Kenttä
Skådespelare: Ulla Tylén, Ana Stanišić, Johanna Lazcano, Malou Zilliacus

 
 

^Back to top.