I det nya landet

Emil Jensen är tillbaka med en ny skiva och med den nya föreställningen I det nya landet, där han tar pulsen på Sverige, världen och sig själv. Emil har tidigare släppt fyra hyllade album och turnerat med sina konserter och föreställningar genom hela norra Europa. Han är en mästare utan motstycke på att kasta sig mellan musik och tal, humor och allvar, personligt och globalt som om det vore den mest naturliga sak i världen.

Den nya skivan är inspelad djupt ute på den gotländska landsbygden med Tobias Fröberg (Tomas Andersson Wijs, Ane Brun, Lisa Ekdahl mf.) i producentstolen, men tematiken är väldigt global. Det är samtidigt Emils mest personliga och mest politiska skiva. För att ytterligare plocka fram och odla särarten i Emils tonspråk lät Tobias Emil spela nästan alla instrument själv. Fram träder en tydligare Emil Jensen-skiva och med det även plats för vänner, här i form av Klara Söderberg (First Aid Kit), Johan T Karlsson (Familjen), Edda Magnason (Monica Z), Klubbkören m.fl.

Genom åren har det varit ganska stor skillnad mellan skivartisten och liveartisten Emil Jensen, men i och med I det nya landet kommer dessa världar närmare varandra. Kvar finns det täta, mystiska berättandet från tidigare skivor, men med den humor och direkta tilltal som kännetecknat Emils omsusade liveframträdanden.

- Att göra den här skivan har från första stund känts som att göra en debutskiva. Precis innan vi började spela in var jag svårt sjuk i neurologisk borrelia och trodde aldrig att jag skulle kunna spela in igen. Men så fick jag mitt i detta en förfrågan om att regissera en helt ordlös nycirkusföreställning. Jag vet ingenting om akrobatik – första dagen fick den ena akrobaten en enorm stöt och ramlade ner på den andra. En magisk tid! Och i allt detta nya blev jag alldeles frisk och hela skivinspelningen präglades av känslan av att få en ny chans och ny klarhet. Då kändes det extra angeläget att göra något angeläget!

Under nya skivans gång pågår två parallella historier. En bild av Sverige och världen just nu – om flykt, asyl, papperslösa, ökande klyftor – om mänskliga rättigheter och mänskliga svårigheter. Samtidigt en personlig, rentav privat, historia om en stor separation och saknad, ensamhet och förvirring. Då och då möts de två historierna och i sista låten knyts det hela ihop när Emil släpper berättandet och låter en stor kör avsluta hela albumet – bara mänskligt.

Emil Jensen är en av Sveriges mest mångsidiga artister. Förutom sina 4 skivor har Emil släppt 2 kultförklarade ljudböcker och långfilmsdebuterat som skådespelare i Jan Troells Oscarsbidrag Maria Larssons eviga ögonblick. Han hörs i sitt egna radioprogram Mellansnack i Sveriges Radio. 2007 gjorde Emil hela sin uppmärksammade sommarturné på cykel – 300 mil med gitarren på ryggen – som en personlig manifestation för hållbar utveckling.

2011 tilldelades Emil Jensen Gustaf Frödings lyrikpris med följande motivering:
”Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.”

Under hösten 2013 var Emil ute på en landsomfattandeturné som fortsätter under våren 2014.

Inom ramen för denna produktion, var Emelie Bergbohm consigliere för föreställningen I det nya landet.

 
 

^Back to top.