The Cloud Machine

Ett moln uppstår ur tomma intet, skimrar och svävar fritt i rummet. Det pockar på uppmärksamhet. Handhållna sensorer, ”Palm readers”, läser av publikens sinnesstämning och skickar informationen tillbaka till molnet, i ett ömsesidigt flöde som matar maskinen med känslor och tankar. Seansen kan börja.

Vad får oss att se saker i molnen? Och varför fäster vi oss så vid fiktiva karaktärer? Empati utgör en stor del av människans beteende och har hjälpt mänskligheten genom evolutionen. Den är en förutsättning för all fiktion och teater.FMR är en konstellation och ett konstnärssamarbete mellan ljudkonstnären och komponisten Leif Jordansson och regissören och manusförfattaren Peder Bjurman. Tillsammans skapar de experimentella föreställningar, som undersöker fenomen som perceptionens förutsättningar och verklighetens normer, sociala överenskommelser och villkor.

Tillsammans har de nu skapat en slags känslosimulator och social 3D-skulptur som genererar ett livs levande moln. Molnet utgår från publikens mentala tillstånd och återger det i form, färg och rörelse.

Föreställningen leker med sinnena och det mänskliga medvetandet, som uppenbarar sig som ett moln som skapats av publiken själva. Varje föreställning är ett unikt avtryck av de som upplever den. Denna sociala skulptur sammankopplar film-, teater- och bildkonst, och är inspirerad av 1800-talets seanser och illusions-spektakel.Peder Bjurman och Leif Jordansson har tidigare skapat det självspelande teaterstycket Grow in the dark (2011) och ögonblicks-museet Archive of Moments (2013).

THE CLOUD MACHINE har premiär 30 september på Konstakademien och spelas därefter varje torsdag och fredag (16.00, 17.00, 18.00, 19.00) samt lördag och söndag (13.00, 14.00, 15.00, 16.00) fram till 16 oktober.

Föreställningen är 30 minuter lång utan paus.
Varje föreställning tar in endast 20 personer åt gången.

Läs mer på www.fmrproduction.com

Biljetter tillgängliga från 15e juli: www.kulturbiljetter.se

Idé och koncept Peder Bjurman och Leif Jordansson

Regi, manus och design Peder Bjurman

Musik Leif Jordansson

Berättarröst Stephen Rappaport

Animation Nils Fridén

Programmering Simon Lindholm

Musiker Lotta Johansson (violin), Mats Dimming (kontrabas), Daniel Borggård Älgå (klarinett) och Anna Petraskevica (flöjt)

Systemarkitektur Ricardo Atienza

Teknikutveckling – palm readers Jakob Lilliemarck och Jacob Stenman

3D screen Kristian Franck – Visual Act AB

Design scenteknik Peter Astor Ögren och Jonas Holt – Lumination of Sweden

Foto John Gripenholm

Grafisk form Karl Nordenfalk

Producenter Emelie Bergbohm och Ellika Lindström – BOHM BOHM ROOM

En produktion av FMR Produktion i samproduktion med Konstfack och Velourfilm. Med stöd av Innovativ kultur och Stockholm stad.

Tack till Prefekt Niklas Billström, Konstfacks elever på ID och SD-programmen samt lektorerna Jenny Althoff och Rochus HinkelIdé och koncept Peder Bjurman och Leif Jordansson

 
 

^Back to top.