Café Terezin

De judiska flickorna Steffi och Nelli Steiner skickas ensamma till Sverige av sina föräldrar och räddas undan krigets Europa. Deras öden går som en röd tråd i Gestaltensemblens föreställning Café Terezín, som i oktober framförs för barn och unga på Konserthuset Stockholm. Musiken är komponerad under ständigt dödshot av tonsättare som fanns i koncentrationslägret Theresienstadt.

I föreställningen Café Terezín får vi möta Steffi Steiner, en tolvårig flyktingflicka från Wien som räddas till Sverige innan andra världskriget bryter ut och blir fosterbarn på en ö utanför Göteborg. Det är en fiktiv historia som författaren Annika Thor har skildrat i en serie om fyra ungdomsböcker. Som underlag har hon bland annat en avhandling av historikern Ingrid Lomfors om 500 flyktingbarn som kom till Sverige under andra världskriget.

I föreställningen möter vi också Alfred Kantor, som levde en tid i nazisternas koncentrationsläger Theresienstadt, eller Terezín som det heter på tjeckiska. Lägret låg några mil utanför Prag i nuvarande Tjeckien. Många av fångarna var konstnärer, tonsättare och författare och dagligen gavs konserter, teaterföreställningar och föreläsningar. Terezín användes därför av nazisterna som propaganda och visades upp för omvärlden som ”mönsterläger”. Men det var bara en fasad: det var ett fasans läger där många av fångarna snart skulle deporteras till förintelseläger som Auschwitz eller Dachau.

Bland de tonsättare som var fängslade i Terezín, vars musik vi också får höra i den här föreställningen, fanns bland andra Karel Berman, Pavel Haas, Hans Krása, Erwin Schulhoff och Viktor Ullmann.

Gestaltensemblen visar med sin föreställning Café Terezín vad främlingsfientlighet och intolerans kan leda till och hur det är att vara ensamkommande flyktingbarn.

Den sceniska konserten ges vid nio tillfällen för elever i årskurs 6 till gymnasiet under perioden 15–18 oktober i Grünewaldsalen i Konserthuset Stockholm. Skolkonserterna ges med fri entré, men platsbokning krävs. Den 15 oktober kommer Konserthuset, i samarbete med Forum för levande historia, att anordna ett seminarium med Dina Rajs och Jovan Rajs, överlevande från Förintelsen.

I samband med föreställningarna visas utställningen Anne Frank – ”Om jag bara får vara mig själv” i Grünewaldsalens foajé. Den utforskar identitet, fördomar och synen på den andre med utgångspunkt från Anne Frank. I dess första del får du genom berättelsen om Anne Frank följa hur en enskild person drabbades av fördomar och en rasistisk människosyn under Förintelsen. I utställningens andra del möter du ungdomar som i filmer berättar om sig själva, sin identitet och hur de bemöter fördomar idag. Hur ser du på andra människor? Hur ser andra på dig? Utställningen är producerad av Forum för levande historia i samarbete med Anne Frank House i Nederländerna.

Bohm Bohm Room arbetar med PR inför föreställningarna på uppdrag av Konserthuset Stockholm.