Ruth Bader Ginsburg tilldelas Gilel Storch Award 2019

85-åriga Ruth Bader Ginsburg, domare i Högsta domstolen i USA och oväntad populärkultursikon, har först på senare år blivit allmänkändis i USA. Under hela sin karriär har hon kämpat för kvinnorättsfrågor och jämställdhet och våren 2019 kom hon till Sverige för att ta emot Gilel Storch Award 2019. 

Under sina 25 år som ledamot av USAs Högsta Domstol har Ruth Bader Ginsburg ihärdigt med dämpad stämma men stark röst och med lagen som instrument varit en framåtsyftande aktivist för minoriteters och kvinnors rättigheter. Med orubblig integritet, högsta intellektuella skärpa och fasta humanistiska värderingar som bas har Ruth Bader Ginsburg lyckats att åstadkomma avgörande genombrott för jämställdhet mellan kvinnor och män. Den 6 maj tilldelades hon Gilel Storch Award 2019.

Gilel Storch Award delas ut till personer som genom framstående verksamhet har bidragit till att främja demokratiska, universella och humanistiska värden i Gilel Storchs (1902-1983) anda. Storch gjorde hjältemodiga humanitära insatser för att rädda människor undan Förintelsen. Prisceremonin som Judisk Kultur i Sverige ansvarade för ägde rum på Konserthuset Stockholm.

Judisk Kultur i Sverige är en oberoende, inkluderande institution som är öppen för alla och som anses vara en av de mest dynamiska och relevanta kulturinstitutionerna i Skandinavien. Judisk Kultur i Sverige kurerar och presenterar högkvalitativa program med framstående nationella och internationella deltagare som speglar judiskt tänkande och kulturell erfarenhet och dess relevans för det moderna samhället. Med judiska perspektiv som utgångspunkt fokuserar Judisk Kultur i Sverige på de universella aspekterna av den judiska kulturen.

Bohm Bohm Room har fått i uppdrag av Judisk Kultur att arbeta löpande med PR för deras kommande arrangemang.

Press

”Amerikanska domaren Ruth Bader Ginsburg möttes av stående ovationer i Stockholm när hon på måndagen tilldelades stiftelsen Gilel Storchs pris för sitt arbete för kvinnors och minoriteters rättigheter.”

DN

”Ruth Bader Ginsburg, kvinnokämpe i USA:a högsta domstol, är i Sverige”

P1

”Idag är den amerikanska högsta domstolens grand old lady i Stockholm för att ta emot Gilel Storch-priset för sina insatser för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.”

SVD