Flyktpotatis

Genom att på samma gång vara både en av Sveriges roligaste och allvarligaste artister lämnar Emil ingen oberörd. Hösten 2016 släppte han ett nytt album med titeln ”Två naturliga armar” och under 2016 och 2017 var han också på en omfattande turné genom hela Sverige med sin föreställning ”Flyktpotatis”.

Emil tar sig an svåra ämnen som de flesta duckar för, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter. Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.

– Dålig potatisskörd har genom historien fått människor att fly och bryta ny mark. När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna. Verklighetsflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer – alla sorters flykt, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, säger Emil Jensen själv om arbetet med föreställningen.

Kritikerhyllade publikfavoriten Emil Jensen är en av våra mest unika och angelägna röster just nu. Hans sommarprat i Sveriges Radio 2016 är ett av årets mest bejublade program, och hans liveframträdanden har ofta beskrivits som just sommarprat på scen – där han varvar sin musik med personliga mellansnack, allvar och humor, lyrik och satir.

Genom åren har Emils album, föreställningar och samhällsengagemang renderat en mängd priser och utmärkelser – som Hoola Bandoola-priset, Gustaf Frödings lyrikpris, en rad miljöpriser även en nominering till Martin Luther King-priset för sitt solidaritetsarbete.

Flyktpotatis var ett samarbete mellan United Stage och Riksteatern.

“Emil Jensens ”Flyktpotatis” på Malmö live – två timmar av humoristiskt allvar”

Hymn

“Vackrare än så här blir det kanske inte”

Aftonbladet

“Emil Jensen öppnar kanaler för lyssnarens sårbarhet”

Dagens Nyheter

“Emil Jensen beskriver sorg med finess”

Expressen

“En perfekt balanserad Emil Jensen”

Göteborgsposten

”…det var en ordens mästare som klev upp på scenen.”

Smålänningen

”Det är orden, som han bollar med som en jonglör. Och innan dess har format och slipat till som en skulptör. Orden är grunden för såväl komiken som poesin och musiken.”

Ystads Allehanda

Credits

Av och med: Emil Jensen
Medverkande: Hanna Ekström på fiol, såg och sång, Anna Dager på cello, synt & sång och Fredrik Myhr på trummor & slagverk
Gästartister: Iiris Viljanen och Frida Andersson
På ljudteknik: Johanna Gustavsson
Video: Oskar Cresso
Kostym: Lena ”Such a Sally” Ljungdahl
Scenografi: Meta Broddare
Dramaturg: Mattias Brunn
Koreograf: Carl Olof Berg
Turnéproducent United Stage: Pange Öberg
Turnékoordinator: Sanna Brandelius
Riksteatern: Henric Herlenius
Vara konserthus: Elin Svensson
Förproduktion: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Press: Isabel Rodriguez
Affisch: Linn Stålberg