Nattövningar
Nattövningar av Osynliga teatern – ett synestetiskt och allomslutande performanceverk för en person i taget där dina val spelar roll, en duett där det sköra får ta plats, en monolog som handlar om dig.
Vad skulle hända om jag viskade i ditt öra?
Vad skulle hända om jag sa att jag inte orkar bry mig längre?
Vad skulle hända om jag sa att jag var rädd?
Vad skulle hända om jag sa att jag inte är modig?
Vad skulle hända om jag sa att katastrofen inte kommer?
Vad skulle hända om jag sa att den redan är här?
Vad skulle hända om jag bad dig förstöra allt?
Vad skulle hända om jag sa att du måste välja sida?
Vad skulle hända om jag kysste dina fötter?
En bil stannar bakom dig och en röst ber dig att hoppa in.
I föreställningen Nattövningar undersöker Osynliga Teatern vår tids rädslor genom att bjuda in dig som åskådare till en plats där rädsla som verktyg för kontroll utforskas. Till ett rum där krisens olika stadier upplevs genom personliga möten. Som deltagare lämnar du ditt vanliga liv och under kvällen färdas du igenom olika situationer. En resa i en individuell labyrint där rädsla möter hopp, där det sköra får ta plats och där inget behöver vara som det är. En inbjudan att delta i en politisk seans, i en tid när allt kanske gått förlorat.
Den 7 september 1964 sändes reklamfilmen Daisy, ett litet barn står på äng, håller i en blomma, solnedgång, fåglarna kvittrar, räknar sakta bladen som hon plockar bort från blomman, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, en paus, en mansröst hörs, räknar ner. Hon blickar uppåt, kameran rör sig snabbt mot hennes pupiller och sen explosionen. Atombomben smäller. Rösten säger, det är det här som står på spel, att skapa en värld där vi alla kan leva, eller så fortsätter vi mot mörkret.
Vi är idag översvämmade med alarmerande rapporter från tidningar och politiker, de kommer till oss hela tiden. Vi har svårt att värja oss från informationen om den kommande katastrofen. Men lyssnar vi på den? Vad gör det med oss, rädslan för krisen? Rädslan är något vi människor känner, upplever, den berättar vad som är viktigt för oss, vad vi hoppas på, och vad som driver oss till förtvivlan till att göra saker vi aldrig trodde vi var kapabla till. Rädslorna avslöjar riktningen som ett samhälle rör sig mot, den visar var blixten kommer att slå ner och rädslan berättar vad som är fel. Rädslan drabbar oss alla och rädslan är oändlig; för skolan, för höjder, för att vara fattig, att bli sjuk, terrorism, rädslan för att din plats i samhället ska förskjutas. Vi känner oss rädda för nuet, för framtiden och för det förflutna. Jag borde gjort annorlunda.
Atombomben föll inte den gången, men är det så att den riktiga katastrofen redan är här?
“Liksom i ett tv-spel är det jag som har kontrollen, men tänk om det hade varit på riktigt? Hur hade jag reagerat? Trots sitt enkla arrangemang får Nattövningar dessa frågor att hänga kvar långt efter att bilen släppt av oss i novembermörkret.”
Aftonbladet
Credits
En föreställning av Osynliga Teatern
Koncept och regi: Tomas Rajnai och Jens Nielsen Medverkande: Alica Tserkovnaja, Björn Vårsjö, Britta Olsson, Jens Nielsen, Lisen Ellard, Tomas Rajnai, Siri B. Bengtén, Ulrika Svensson, Kerstin Ström-Nielsen, Elin Uddenstig Rajnai
Scenografi och kostym: Annika Tosti
Scenografiassistent: My Zachrisson
Ljusdesign: Anton Andersson
Ljusassistent: Max Becedas
Formgivning: Leon&Chris
Producent: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Foto: Jonas Eng
Uppsättningen gjordes med stöd från Kulturbryggan
Föreställningen hade premiär november 2018.