Stockholms Internationella Poesifestival 2019
Stockholms Internationella Poesifestival arrangerades i år i Konstakademiens vackra palats fredagen den 15 och lördagen 16 november. Några av vår tids mest intressanta poeter kom till Sverige för att i fängslande uppläsningar och inspirerande samtal undersöka människans största längtan: att hitta hem. Poeter från Chile, Ryssland, Zambia, Syrien, Tjeckien, Estland, USA och Danmark mötte svenska författare, skådespelare, musiker och artister.
Fler människor än någonsin tvingas idag på flykt på grund av krig, förtryck, naturkatastrofer. Flyktingläger som stängts öppnas upp igen och miljontals människor kämpar för att hitta ett nytt hem. Men även hos dem som är lyckligt lottade nog att inte behöva fly för sitt liv, finns en önskan att höra till, att vara trygg, att känna sig hemma. Festivalens tema ”hitta hem” utforskade hemmahörandet ur flera olika perspektiv.
I år hade 10TAL äran att presentera denna flera av samtidens lysande poeter under Stockholms Internationella Poesifestival 2019. Den ryska poeten Maria Stepanova är en av vår tids starkaste röster, hos henne är traumat av ett förlorat hem centralt, liksom hos den kurdiske poeten Golan Haji från Syrien vars flykt präglat hans poetiska språk och Carolyn Forché från USA, som ständigt återkommer till teman som emigration och förlust, medan poeten Kayo Chingonyi, från England och född i Zambia,hämtar inspiration från sitt arv för att uttrycka känslor av frånvaro och brist på hemmahörande.
Sylva Fischerová från Tjeckien främmandegör det trygga och välkända genom att ställa mytens eko mot vardagens idiom. Danska poeten Maja Lee Langvad utforskar sina erfarenheter av att vara adopterad, och vad som händer med hemmahörandet i mötet med den biologiska familjen. Carolina Pihelgas från Estland rör sig kring teman som minne, frånvaro, nostalgi för förlorade världar och mytologi. Gränsen mellan minnet och verklighetens rötter upplöses i hennes poesi. Svenska poeten Iman Mohammed ställer minnen av flykt och vardag mot varandra och nydebuterade Mona Monasars poesi skildrar hur det är att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige.
Under festivalen medverkande även The Vibe, Kjell Espmark, Nina Hemmingsson, Ola Rapace, Hannes Meidal, Underbara Ingenting, Saga Becker, Maria Salomaa, Magnus Krepper och Slowgold.
Press
”Är du sugen på att lyssna på poesi? Då finns möjligheten att besöka Stockholms internationella poesifestival på Konstakademien den 15-16 november.
Allt om Stockholm
– Poesin är ett konstverk som är absolut nödvändigt för människan, säger festivalens grundare Madeleine Grive.”
”Med en kurdisk poet från Syrien och en från Chile kommer Stockholms Internationella Poesifestival i år att ha en scen som speglar omvärldens dagsaktuella konfliktområden. Temat för festivalen är ”Hitta hem” och som vanligt bjuder festivalen på en blandning där internationella storstjärnor möter unga och oetablerade svenska poeter.”
ETC
”Tidskriften 10-tal byter snart decennium och blir 20-tal. Därmed påbörjar Madeleine Grive sitt femte decennium tillsammans med tidskriften som allra först hette 80-tal och som hela tiden har haft litteraturen i fokus.”
TT Nyhetsbyrå
”Hitta hem i ett nytt land, i sig själv eller på ständig flykt. Årets internationella poesifestival utforskar alla möjligheter och begränsningar. ”Jag har lyckats få hit flera av mina favoritpoeter”, säger tidskriften 10tals chefredaktör tillika festivalens konstnärlige ledare Madeleine Grive.”
Dagens Industri / DI Weekend
”Hur mår poesin i dag?
Dagens Nyheter
– Jag skulle säga att vi ser en poesivåg i rörelse, framför allt hos unga människor. I poesin kan du läsa in väldigt mycket om hur stämningen är och om vad som händer i samhället. Ett samhälle utan poesi är ett hemskt samhälle. ”
”Serietecknaren och poeten Nina Hemmingsson tilldelas Mare Kandre-priset. Priset delas ut i samarbete mellan Kandres familj och tidskriften 10TAL. I motiveringen lyfts Hemmingsons samhällskritiska feminism och hennes ”både roligt plumpa och skarpt klarsynta” bilder och texter.”
Dagens Nyheter
”Serietecknaren Nina Hemmingsson tilldelas årets Mare Kandre-pris för att hon ”aldrig kompromissar med det ruffa och djupt känsliga tilltal som är hennes signum.”
TT Nyhetsbyrån
Konstnärlig ledare och grundare av Stockholms Internationella Poesifestival är Madeleine Grive.
10TALs evenemang stöds av Kulturrådet, Stockholm Stad och Region Stockholm.
Bohm Bohm Room arbetade med PR och kommunikation inför festivalen på uppdrag av 10TAL.