Tonsättarfestival – Thea Musgrave

2018 års tonsättarfestival på Konserthuset Stockholm ägnades skotska Thea Musgrave, en av Storbritanniens mest framstående och respekterade tonsättare som firas världen över. Samma år blev hon 90 år, alltjämt mycket aktiv. Tonsättarfestivalen 22-25 november 2018 innebar den största exposén någonsin – även internationellt – av verk från hennes mångåriga karriär.

Med sin måleriskt passionerade och dramatiskt gestaltande musik har hon en sällsynt förmåga att gripa tag och locka lyssnaren in i sin mångfacetterade värld. Ofta söker sig Thea Musgrave till bildkonsten för att hitta inspiration för sin musik. Eller till historien; flera av hennes operor kretsar kring historiska personer: The Voice of Ariadne, Mary, Queen of Scots, Harriet, the Woman called Moses, Simón Bolívar och Pontalba.

Thea Musgrave är född 1928 i Edinburgh, Skottland, där hon studerade vid universitetet innan hon flyttade till Paris för att under fyra år studera vid konservatoriet för Nadia Boulanger. Efter studierna var hon under en period verksam i London innan hon 1970 utsågs till professor vid University of California, Santa Barbara. Två år senare flyttade hon permanent till USA och New York där hon fortfarande är bosatt. Tonsättarfestivalen 2018 innebar den första presentationen i Sverige och största internationellt av Thea Musgrave.

Konserthusets stora, årliga tonsättarfestival startade 1986 och blev snabbt ett viktigt inslag i både svenskt och internationellt musikliv. Den bärande idén, att under en intensiv period belysa vår tids stora tonsättare, har visat sig lyckosam både konstnärligt och publikt.

Bohm Bohm Room arbetade med PR inför festivalen på uppdrag av Konserthuset Stockholm.

“Nu som nittioåring har hon blivit en större angelägenhet även utanför den anglosaxiska musikvärlden. Tonsättarfestivalen i Stockholms konserthus i november ger en omfattande introduktion till Musgraves måleriska musik som gärna kommunicerar med fysiska förflyttningar och dramatiska penseldrag. Ibland med programmatisk prägel, som i Turbulent landscapes – Turbulenta landskap – efter konstnären William Turners stormiga motiv. Eller Night windows, där ensligheten i en Edward Hopper-målning inspirerat konceptet.”

Opus

“Att Musgrave inte bara behärskar en sjudande symfoniorkester utan även en slankare klangkropp visade programmets yngsta inslag, det härmed uruppförda edwardhopperska konsertstycket ”Night Windows” för oboe och stråkar, drömskt och litet torroligt à la nyklassicister som Stravinsky och Poulenc. Och så ohyggligt virtuost att man fruktade för suveräne solisten Nicholas Daniels välbefinnande. Men vackrast av allt var ändå vintermusiken ur sviten ”The Seasons”. Så skimrande skön är inte ens verkligheten.”

Expressen

“Här finns harmoni, dramatik och well made pieces, och filharmonikerna spelar elegant under Karen Kamenseks säkra ledning. Det är snyggt, kanske lite för snyggt.”

Aftonbladet

“Musik är en del av ditt liv, och då menar jag all sorts musik, du kan gå och dansa till musik, du kan lyssna på jazz, du kan sjunga och du kan gå och lyssna på klassisk musik. De kan alla blandas och du kan njuta av allt!”

SVT

“Tonsättarfestivalens invigningskonsert var en läcker presentation av den 90-åriga skotskan Thea Musgrave. DN:s Johanna Paulsson var där och fick höra dramatisk, elegant och ständigt spännande musik.”

Dagens Nyheter

“Thea Musgrave räknas som en av Storbritanniens mest framstående kompositörer, och hennes verk har uppmärksammats världen över. Hon inledde sin musikaliska bana på Edinburghs universitet och studerade sedan under fransyskan Nadia Boulanger, känd för att ha undervisat flera av 1900-talets största kompositörer. Under 70-talet befäste Musgrave sin roll som en av de stora samtida kompositörerna inom klassisk musik.”

Dagens Nyheter

“Tavlor på en utställning” kunde ha varit rubriken på inledningskonserten till årets tonsättarfestival i Konserthuset, där den 90-åriga skotskan Thea Musgrave hyllas. Kvällens verk är ofta inspirerade av målningar och även musiken är starkt målande.”

Svenska Dagbladet

“Den skotska tonsättaren Thea Musgrave har beskrivit världen med ett upproriskt temperament och ett romantiskt tonspråk, i ett stort antal symfoniska verk och tio helaftonsoperor. Konserthusets tonsättarfestival portätterar hennes livsverk. Sofia Nyblom träffade henne i London.”

Svenska Dagbladet

“Det var den klassiska musiken som lyfte den skotska tonsättaren Thea Musgrave, 90, ur krigets mörker 1945. Efter att ha upplevt en musikfestival i hemstaden Edinburgh utbildade hon sig till pianist och dirigent och studerade för bland andra Nadia Boulanger i Paris. Nu är hon aktuell på tonsättarfestivalen i Stockholms konserthus.”

Sveriges Radio