Vågorna

Konserthuset Stockholm är inne i ett flerårigt samarbete med konstnärsduon Alexandrov Klum. I en serie konserter utforskas naturens element genom musik, bild, film och berättande. Först ut var Sagor från verkligheten 2018, nu väntar Vågorna den 11 och 13 april.

Konstnärsduon Alexandrov Klum består av den internationellt erkända fotografen och filmaren Mattias Alexandrov Klum och konstnären Iris Alexandrov Klum. Tillsammans har de skapat konstprojekt med tematik kopplad till miljöfrågor och med berättande från filosofi, vetenskap och mytologi.

Den 11 och 13 april presenteras föreställningen Vågorna, som är den andra föreställningen inom ramen för en serie produktioner som görs i samarbete med Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset Stockholm. Föreställningen beskriver på ett associativt och lekfullt sätt relationen mellan människa och natur. Den belyser samtidigt vårt beroende av en hållbar och frisk värld.

Vågorna är en föreställning i sju akter som också beskriver vår relation till tid och vatten. Här får vi följa dialogen mellan ett förälskat par, en sorts talande entitet och en kör av drömröster som beskriver vattnets olika ansikten. Berättelserna utgör en febrig resa mellan ljus, ljud och musik.

Titeln är hämtad från Virginia Woolfs moderna klassiker Vågorna. I den hittade Alexandrov Klum en spännande berättarteknik: i stället för att behandla skeenden kronologiskt skildras tillstånd kopplade till vatten och existensen. Woolf porträtterade sex människor, från gryning till natt, genom dagar och år, där relationen till tid är målerisk och impressionistisk i ett pärlband av stämningar. Här fann konstnärsduon några tydliga spår som var ofrånkomliga i vår relation till vatten: tidvattnets förskjutningar, haven med sina små och stora organismer samt människans relation till vatten i stort, i flytande eller fruset tillstånd.

”När vi fick frågan om att producera ännu en föreställning på Konserthuset valde vi att inrikta oss på vatten, ett ämne som vi behandlat under våra resor i Sverige och världen, för att försöka hitta vattnets själ. Vattnets olika tillstånd fascinerar. Från droppe till snöflinga, från böljande hav till frusna speglar. Från forsande vattenfall till lugna, spegelblanka sjöar.

Men det är inte bara vattnets värld som ligger till grund för föreställningen, det handlar också om energi och vågor av andra slag – inte minst de ljudvågor som kommer fylla Konserthuset under våra multidimensionella föreställningar”, säger duon Alexandrov Klum om Vågorna.

Bohm Bohm Room arbetar med PR för denna produktion på uppdrag av Konserthuset Stockholm.

Press

“Klassiska klanger att längta till under 2019”

SvD

Credits

Andrea Tarrodi Camelopardalis
Kamran Ince Hot, Red, Cold, Vibrant
Antonín Dvorák Ur: Symfoni nr 9 ”Från nya världen”
Arvo Pärt Cantus in memoriam Benjamin Britten
David Björkman Ritornell
Benjamin Britten Ur: Fyra havsmellanspel ur Peter Grimes
Claude Debussy Ur: La mer
Kungliga Filharmonikerna
Dirigent: David Björkman
Värd: Iris Alexandrov Klum och Mattias Alexandrov Klum
PR: Alida Ivanov – Bohm Bohm Room