Martin Fröst Foundation

En unik konsertkväll till stöd för unga musiker i världen.

Den hyllade klarinettisten Martin Fröst grundar en stiftelse till stöd för unga musiker – Martin Fröst Foundation. Stiftelsens målsättning är att fler barn och unga över hela världen ska få möjlighet till musikutbildning och tillgång till instrument. Starten för stiftelsens arbete sker med en konsert på Konserthuset Stockholm den 23 april 2019, där alla intäkter går till stiftelsens arbete.

Martin Fröst kommenterar: ”Under den senaste tiden har händelser i mitt liv lett fram till ett antal avgörande privata och konstnärliga beslut. Ett av de viktigaste har varit att starta stiftelsen Martin Fröst Foundation. Jag är så glad att vid denna konsert tillsammans med Konserthuset Stockholm och generös support från klarinettillverkaren Buffet Crampon kunna sätta igång vårt arbete!”

Stiftelsen kommer att särskilt fokusera sitt arbete på regioner där kulturella resurser finns, men där ekonomiska möjligheter saknas. Stiftelsen kommer även att verka för att stödja utvecklingen av den klassiska konsertformen – något som Martin Fröst ständigt arbetar med i sin verksamhet som konstnär.

Martin Fröst är en av världen främsta musiker, bland mycket annat har han belönats med ett av världens tyngsta musikpriser, Léonie Sonning Music Prize. Från och med hösten 2019 är han också chefdirigent för Svenska Kammarorkestern. Tillsammans med orkestern framför han här ett program som blir en musikalisk resa genom tid och rum. Från antikens
Mesomedes över medeltiden och Hildegard von Bingen, till musik från vår egen tid av Anders Hillborg. Vi får också uppleva några av brodern Göran Frösts fantastiska klezmerdanser samt musik av Telemann, Mozart och Beethoven, bland andra.

Förutom Martin Fröst och Svenska Kammarorkestern medverkar klarinettisterna Magnus Holmander och Sandra Ibarreche, som båda deltog i föreställning Genesis med Fröst och Kungliga Filharmonikerna 2015, samt Adolf Fredriks Flickkör och studenter från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Välkommen till en spännande konsert med Martin Fröst! Här presenteras speciellt utvalda favoriter ur de nydanande och hyllade konsertföreställningarna Genesis och Retrotopia – som båda hade urpremiär i Konserthuset Stockholm och därefter har gjort succé internationellt.

Det är en fascinerande musikalisk resa genom tid och rum. Vi rör oss från antiken över till medeltidens Hildegard av Bingen, och vidare in i våra dagars musik. Vi får uppleva svängig klezmerdans sida vid sida med Mozart och Beethoven. Vid konserten medverkar även klarinettisterna Magnus Holmander och Sandra Ibarreche – som båda deltog i föreställningen Genesis med Fröst och Kungliga Filharmonikerna 2015 – samt Adolf Fredriks flickkör och Svenska Kammarorkestern.

Alla intäkter från kvällen går till Martin Frösts nya stiftelse. Målet för Martin Fröst Foundation är att fler barn och unga över hela världen ska få möjlighet till musikutbildning och tillgång till instrument. Martin Fröst kommenterar: ”Under den senaste tiden har händelser i mitt liv lett fram till ett antal avgörande privata och konstnärliga beslut. Ett av de viktigaste har varit att starta stiftelsen Martin Fröst Foundation. Jag är så glad att vid den här konserten – tillsammans med Konserthuset och med generöst stöd från klarinettillverkaren Buffet Crampon – kunna sätta igång vårt arbete!”

Stiftelsen fokuserar sitt arbete särskilt på regioner där kulturella resurser finns men ekonomiska medel saknas. Stiftelsen kommer även att verka för att stödja utvecklingen av den klassiska konsertformen – något som Martin Fröst ständigt arbetar med i sin verksamhet som konstnär.

Martin Fröst är en av världens främsta musiker, bland mycket annat har han belönats med ett av världens tyngsta musikpriser, Léonie Sonning Music Prize. Från och med hösten 2019 är han också chefdirigent för Svenska Kammarorkestern.

I samarbete med Martin Fröst Foundation, Buffet Crampon och Bohm Bohm Room.

Bohm Bohm Room har i uppdrag av Martin Fröst projektledaransvar för stiftelsens lansering och står även som presskontakt för Martin Fröst i samband med detta.

Credits

Medverkande:
Svenska Kammarorkestern
Martin Fröst dirigent & klarinettsolist
Magnus Holmander klarinett
Sandra Ibarreche klarinett
Adolf Fredriks flickkör
Studenter från Kungliga Musikhögskolan
Barn från kulturskolor i Stockholm län
Stefan Forsberg talare
Linus Fellbom ljusdesign
Ambra Succi koreografi

Samarbetspartners:
Buffet Crampon
Konserthuset Stockholm
Bohm Bohm Room