Promise Land

För första gången arbetar koreografen Örjan Andersson med en bildkonstnär och för första gången arbetar Helene Billgren med dans. Temat för föreställningen Promise Land är drömmens absurda logik och inspirationen sägs komma från surrealismen och dadaismen. Konstriktningar som handlar om det ologiska och om spontana impulser som intellektet inte hunnit påverka.

– Detta verk är fragmentariskt och vi pendlar mellan olika världar och uttryck. Alltifrån närhet, relationer, ömhet, irritation och humor. Hela skalan helt enkelt. Det är som en surrealistisk drömvärld där vi har en inneboende logik. Precis som i drömmen är det först när vi vaknar upp som vi upptäcker det galna och knäppa, säger Örjan Andersson, koreograf. 

Helene Billgren är en av Sveriges mest framstående konstnärer och var senast aktuell med en stor retrospektiv utställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. Promise land tar utgångspunkt i Helene Billgrens konstnärskap, hennes bildvärld tar plats i alltifrån scenografi, kostym och text och gestaltas sedan av dansarna. 

På scen ser vi Jenny Nilson, tidigare premiärdansös vid Kungliga baletten och Brittanie Brown, utbildad på Juillard School i New York, senast verksam vid Skånes Dansteater.

Mellan september och oktober, framfördes Promise land vid sju slutsålda tillfällen på Dansens Hus i Stockholm. Nu åker föreställningen ut på turné med stopp i bland annat Alingsås, Falkenberg, Kristianstad, Lund och Haparanda. Läs mer om föreställningen och se fullständigt turnéschema här.

Föreställningen är en samproduktion mellan Andersson Dance och Riksteatern.

Bohm Bohm Room arbetade med PR under september 2020.