4 Wheel Drive

Fyra europeiska stjärnmusiker möts för första gången som kvartett. Nu släpper trombonisten Nils Landgren, pianisten Michael Wollny, basisten Lars Danielsson och trumslagaren Wolfgang Haffner ett gemensamt album under namnet 4 Wheel Drive. I vår gör de en omfattande turné mellan Tysklands främsta konserthus innan de landar den 26 april på Konserthuset Stockholm.

Var och en för sig är de internationellt erkända improvisationsmusiker med hela världen som scen och plattform. Nu gör de gemensam sak och bjuder på personliga tolkningar av både känd och okänd musik. På albumet, som släpptes den 15 mars på det stora skivbolaget ACT Music, spelar de musik som är öppen för nära samspel och stundens ingivelse, men som inte tummar på respekten för låtarnas ursprung och historia.

”Vi är med på lika villkor, därav namnet”, säger initiativtagaren Nils Landgren.

”Precis som en bil med fyrhjulsdrift är vi alla drivande. Kanske kan man säga att vi alla gör som vi vill, men också att vi alla gör som de andra vill.”

Visst har deras vägar korsat många gånger tidigare och i alla möjliga kombinationer. Duon Landgren och Wollny tänker man till exempel på, liksom Haffners långvariga roll som ankare i Funk Unit eller Danielssons närvarande bas i Haffners trio Men här är för första gången de fyra musikerna och kollegorna agerar som en kvartett. De bestämde sig för att spela in ett album tillsammans på Nilento Studio i Göteborg: ”4 Wheel Drive”.

Titeln på albumet återspeglar den likvärdiga roll som var och en av de fyra musikerna har haft i bestämmandet av kvartettens inriktning. De tar den vägen tillsammans, både som fantastiska solister och som gruppmedlemmar. Förutom en original komposition från var och en bestämde de sig också att fokusera på fyra kreativa krafter från den samtida musikhistorien och tolka deras låtar; Paul McCartney, Billy Joel, Phil Collins och Sting.

”Dessa är tidlösa klassiker i sig, men det fanns även en annan idé som styrde vårt val av dessa låtar. De har starka associationer till instrumenten i vår kvartett.” berättar Michael Wollny.

I april ger de sig ut på en turné som kommer nå några av Tyskland och Schweizs främsta musikscener innan de når sin slutdestination på Konserthuset Stockholm den 26 april. Bohm Bohm Room har äran att på uppdrag av Nils Landgren arbeta med PR i samband med deras första turné.