8 – en roman om den odödliga

Tony Lundmans spännande debutroman har en huvudrollsinnehavare utan ansikte: Sibelius gåtfulla Symfoni nr 8.

Många säger att det är omöjligt att skriva om musik och musikupplevelser, så vad ska man säga om att i detalj beskriva musik som ingen hört, men som en gång sägs ha existerat?

Huvudrollen i Tony Lundmans roman ”8” innehas varken av dirigenten Evy eller hennes manager Hector, eller deras terroriserande fiende Ken. Nej, huvudrollen har Jean Sibelius mystiska Symfoni nr 8, som debatterats världen över sedan tonsättaren gick bort 1957. Den som Sibelius komponerade på 1930-talet och sen aldrig visade för någon. Den som han senare ska ha eldat upp hemma i Järvenpää. En huvudrollsinnehavare utan ansikte och utan kropp.

Vi känner till hans sju symfonier, men den åttonde har förblivit en gåta. Fram till nu. 8 är en roman om den odödliga – om musiken som aldrig fick klinga men som nu lyfter från boksidorna. Den häver sig in i vår tid med förkrossande kraft. 

Med avstamp i tidigare okända händelser i samband med Vinterkriget i Finland 1939–40, förs läsaren genom ett Europa i brand vidare mot vår egen tid. Här pågår ett lågintensivt och högst privat krig i det klassiska musiklivet. Sibelius åttonde symfoni har under åren hemlighetsfullt bytt händer flera gånger: i Finland, i Sovjetunionen vid nazisternas framryckning, och senare i Italien under helt andra omständigheter. Spåren av musiken kan slutligen anas och den lovar något stort – en välsignelse, eller en börda för tung att bära för en människa. 

I Stockholm kämpar dirigenten Evy Rosbacka för att behålla sinnesnärvaron och inte gå under. Av konsten. Av pressen hon utsätts för. Av odödlig musik som tycks besitta en egen vilja.

Tony Lundman är redaktör vid Konserthuset Stockholm och var tidigare musikkritiker och musikredaktör för Svenska Dagbladet. Han är författare till den hyllade biografin om Anders Eliasson. ”Den bästa biografi jag har läst över en svensk tonsättare”, enligt Aftonbladets recensent. Tony Lundman har belönats med STIMs Skriftställarpris för en penna ”som förmår förmedla den musikaliska abstraktionens kraft”.

Lundman medverkar regelbundet i Sveriges Radios expertpanel i P2:s Musikrevyn, och har vid flera tillfällen gästat SVT:s Kulturstudion. Han är mångårig medlem av Kungl. Musikaliska Akademiens Publikationsnämnd, där han även varit redaktör för ett antal böcker. Han var en av de grundande medlemmarna av Stockholm Konstsim Herr, med vilka han vann guld i flera lagtävlingar i manligt konstsim (Milano 2009, Amsterdam 2011 och Paris 2013). Laget kan också ses i den omtalade dokumentärfilmen Män som simmar.