Aajej

Vindar av alla dess slag har inspirerat Virpi Pahkinen i tillblivelsen av dansverket Aajej. Aajej hämtar sitt namn från den nordafrikanska virvelvinden, så stark att de lokala invånarna enligt sägen måste bekämpa den med svärd. I föreställningen tar Pahkinen, som förr studerade piano vid Helsingfors konservatorium, för första gången i danssammanhang plats bakom flygeln. På scen finns även musikern och multiinstrumentalisten Jonas Sjöblom, vars musik till Pahkinens soloverk Sagittarius A (2009) fick stor uppmärksamhet. I Aajej framför han livemusik på tablas, flöjter och vibrafon. Bland de medverkande finns den framstående senegalesiske dansaren Kaolack, som i sitt hemland även kallats “danseur du vent” (vindens dansare).

Press

“Virpi Pahkinen är en världsdansare i ordets rätta mening. Hon dansar inspirerad av all världens traditioner, särskilt asiatiska, och hon uppträder runt hela klotet. Som solodansare framförallt, och som en alltmer unik arvtagerska av den första modernismens dansande kvinnliga solister och pionjärer. Och som helhet blir det en timslång resa in i en annan och kanske vackrare värld, där andliga tecken är närmare än de brukar för stressade och ytfixerade västerlänningar.”

Aftonbladet

“Det är vindstilla i publiken. Vi sitter fullständigt absorberade av Virpi Pahkinens nya danskväll Aajej. De luftandar hon frammanar på Dansens Hus ger oss all syresättning vi kan önska. Jag blir genomluftad, i kropp och själ.”

Göteborgsposten

“Likt en glödande buddafigur dyker hon upp ur underjorden och slår fram sjungande toner på ett klockspel. I de unga dansarna Henrietta Wallberg och Oskar Landström – han var med i Pahkinen stycke Tetractys förra året – har koreografen hittat lyhörda uttolkare med integritet. Deras luftsnabba eller ornamenterade handrörelse är lika distinkta som musikens droppljud. Landströms långa armar är som skapta för vågrörelser. I hans duett med Pahkinen skulpterar dansarna fram varandra.”

Svenska Dagbladet

“Koreografin tycks gestalta ett hemligt budskap, gåtfullt förtydligat i den finskulpturala fingersätt-ningarna som återkommer genom verket. Det är långt till samtidens slit och gråa vardagar i ”Aajej”. Just det gör Virpi Pahkinen så lockande. En stund i det gudomliga ljuset.”

Dagens Nyheter

“Det virvlar rejält om Virpi Pahkinens nya verk. I Aajej utvecklar Pahkinen sin karaktäristiska stil samtidigt som hon skapar möten mellan olika världsdelar och bereder plats för nya talanger. Verket, som fått sin mystiskt eleganta och arkitektoniska ljusdesign av Miriam Helleday, är stormande vackert och sublimt som en sommarbris på en och samma gång.”

Nummer.se

Credits

Koreografi: Virpi Pahkinen
Dans: Pape Ibrahima Kaolack Ndiaye, Virpi Pahkinen, Oskar Landström, Henrietta Wallberg
Musik: Jonas Sjöblom
Ljusdesign: Miriam Helleday
Kostym: Helene Thorsell
Musiker på scen: Jonas Sjöblom, Virpi Pahkinen
Producent: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Med stöd av Kulturrådet
Foto: José Figueroa
Premiären ägde rum hösten 2010