Det röda hjärtat

Den 27 juni 2023 öppnar Konserthuset Stockholm fotoutställningen Det röda hjärtat med bilder av fotografen Yanan Li. Yanan Li har uppdraget att dokumentera Konserthusets verksamhet inför husets 100-årsjubileum. När Yanan Li inledde arbetet utbröt pandemin och verksamheten fick söka nya vägar för att möta sin publik. I utställningen Det röda hjärtat får Konserthusets besökare möta de människor som befolkade huset under en tid av prövningar.

2019 frågade Stefan Forsberg, VD och konserthuschef, om fotografen Yanan Li ville dokumentera husets inre liv under en flerårsperiod, fram till 100-årsjubileet 2026. Arbetet hann knappt börja innan coronapandemin slog till. Plötsligt stod Yanan mitt i ett konserthus som inte kunde fyllas av publiken, men som fortsatte pulsera av musik med bland annat livestreamade konserter, vecka efter vecka. Utställningen inkluderar ett hundratal av Yanan Lis bilder från denna period, och ger oss en inblick i hur Konserthuset och Kungliga Filharmonikerna höll verksamheten igång. Yanan Li fångar stunder av gemenskap, ensamhet, glädje och eftertanke i musikens närhet; på och bakom scenen, framför och bakom kameror.

Se filmtrailer om Yanan Li och utställningen

100 år av tidlös arkitektur

”Det röda hjärtat” var det namn som arkitekten Ivar Tengbom hade för sin vision om Konserthuset Stockholm. Huset invigdes 1926 och är en av landets allra mest kända byggnader. Som offentlig byggnad blev Konserthuset en symbol för det svenska samhällets kultursträvanden under framväxten av en modern storstad. Husets hjärta fortsätter att slå, och musikens tempel vid Hötorget är en plats i händelsernas centrum. Under pandemin kunde också Konserthuset med hjälp av konservatorer och dekorationsmålare genomföra en uppfräschning av salar och foajéer.

Om Yanan Li

Yanan Li föddes i Luoyang i Kina 1973. Som tonåring flyttade han tillsammans med sin familj till Beijing, där han så småningom började att studera inom film. Under studietiden växte intresset för fotografi fram. Det var genom bland annat hans fascination för Hasselbladskameror och Ingmar Bergmans filmkonst som tog honom till Sverige. År 2000 fick han möjlighet att studera i Sverige och har sedan dess varit bosatt i Stockholm. Han har under åren utvecklat ett nära samarbete med Hasselblad.

Yanan Lis bilder finns återgivna i ett flertal fotoböcker, bland annat om Stadshuset i Stockholm, Millesgården, Waldemarsudde och Vigelandsparken i Oslo. Han har haft separatutställningar på bland annat House of Sweden i Washington och i Bryssel. Yanan Li arbetar nära flera av Nobelkommittéerna och sedan många år är han även fotograf åt Region Stockholm och Stiftelsen Silviahemmet.

Bohm Bohm Room har arbetat med PR för utställningen på uppdrag av Konserthuset Stockholm.