Människan och musiken

Varför existerar musik? Vad händer med oss när vi skapar eller lyssnar på musik? I den nya dokumentärserien Människan och musiken söker vi svar tillsammans med musiker, lyssnare och forskare. Serien är skapad av David Tarrodi på uppdrag av Konserthuset Stockholm.

Den nya dokumentärserien är en storsatsning av Konserthuset. Människan och musiken består av fem avsnitt som utifrån olika teman behandlar västerländsk konstmusik, det vill säga klassisk musik. Serien är upplagd som en icke-kronologisk tidsresa med olika perspektiv, i nutid och dåtid.

– Jag ville ta mig an området på ett sätt som inte går i de förväntade fotspåren, berättar David Tarrodi. Det handlar om de stora frågorna: Varför ägnar vi oss åt musik? Varför finns den? Tittaren bjuds på en upptäcktsfärd som kan bli ett närmande till den klassiska musiken, även för den som inte har några förkunskaper.

De halvtimmeslånga avsnitten kretsar kring ett eller flera av de element som musik, musicerande och lyssnande består av. Filmerna innehåller unika inspelningar med Kungliga Filharmonikerna och personliga intervjuer med en rad av orkesterns medlemmar. Vi följer med in till de privata övningsrummen, lyssnar till solostycken och kammarmusik – och försöker förstå musikens väsen. 

Flera avsnitt utspelar sig även på Medborgarplatsen i Stockholm, i möten med lyssnare som delar med sig av spontana intryck och känslor. 

– Det var ett avstamp för hela projektet. Om man spelar musik i någons öron och personen får vara sig själv – då kommer den att reagera genuint, säger David Tarrodi.

Ja, vad är egentligen musik, och vad händer med oss i kontakten med musik? Dokumentärserien Människan och musiken berättar om allas vår relation till musik, förr och nu. Den fungerar som en introduktion till den klassiska musiken – för ung som gammal – men också som fördjupning för redan flitiga lyssnare och konsertbesökare.

Människan och musiken på Konserthuset Play

Textning finns på svenska och engelska. 

Konserthuset Play är Konserthuset Stockholms egen filmkanal och erbjuder många hundratals konsertfilmer i olika genrer, med särskild betoning på konserter med Kungliga Filharmonikerna. Här finns ett omfattande pedagogiskt utbud som används regelbundet av lärare och elever inom skolan, Kulturskolan och i andra sammanhang. Det finns skol- och familjekonserter, filmer om instrument och lekfulla berättelser om hur en orkester och ett konserthus fungerar. 

Serien Människan och musiken utgör en breddning och fördjupning av de pedagogiska satsningarna – folkbildning i bästa mening.

Bohm Bohm Room arbetar med PR för projektet på uppdrag av Konserthuset Stockholm.