Digambara

Digambara skapades i Solo City på ön Java, där Pahkinen befann sig för att arbeta med dansarna Oskar Landström från Sverige och Mugiyono Kasido från Indonesien. Verket hade premiär under Jogja International Performing Arts Festival i Yogyakarta och presenterades därefter vid Dansmuseets lunchdansprogram under hösten 2011. Verket hade nypremiär hösten 2016 i Riksteaterns regi.

”Det rituella draget är starkt närvarande i uppåtsträvande rörelser, liksom känslan av att dansen i sin rumslighet fångar krafter vi inte kan ta på… Pahkinen själv har en förbluffande förmåga att vara både stark och undanglidande. Mötet mellan den långe, unge Oskar Landström och den äldre, tunnlemmade Mugiyono Kasido är en sällsam syn. Så olika och ändå sammanlänkade i en dans som överskrider gränser. Det är vackert och hoppingivande.”

Svenska Dagbladet

”Som alltid dansar Pahkinen i sitt eget förunderliga universum, där koreografin förvandlas till en mystisk ceremoni som vill återknyta till dansens och därmed människans och världens ursprung”

Dagens Nyheter

Credits

Koreografi: Virpi Pahkinen
Dans: Mugiyono Kasido, Oskar Landström, Virpi Pahkinen
Musik: Luis Cortés Maya
Ljusdesign: Magnus Pettersson
Kostym: Etik Fadjur Wati
Producent: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
En produktion av Virpi Pahkinen Dance Company, i samproduktion med Dansmuseet
Med stöd av Statens kulturråd och Stockholms Stad