Fadren

I ett samarbete mellan Dramaten och Strindbergs Intima Teater möttes Johan Rabaeus (Ryttmästaren) och Anna Pettersson (hans hustru Laura) i en intensiv närkamp i en av Strindbergs mest spelade pjäser. Premiären skedde augusti 2017 på Strindbergs Intima Teater och med Dramaten-premiär september samma år.

Hur skall man egentligen förhålla sig till Fadren, som skrevs 1887, idag? Det är något som skådespelaren Johan Rabaeus och regissören Anna Pettersson inte alls är överens om.

– Jag och Johan har, efter min uppsättning av Ibsens Vildanden, haft en hel del hetsiga diskussioner om olika sätt att tolka och gestalta dramatik. Vi har mycket olika ståndpunkter vad gäller uttryck, form och spelstilar. Eftersom det är spännande med olika förhållningssätt tyckte jag att det skulle vara roligt att ta med den oenigheten och spänningsfältet mellan oss upp på scen, säger Anna Pettersson som både regisserar och medverkar som skådespelare.

Fadren är en av August Strindbergs mest spelade pjäser, översatt till många språk. Pjäsen skildrar en kamp mellan man och kvinna, en kamp som omgivningen på alla sätt dras in i. På Dramatens sattes den senast upp 1997 i regi av Staffan Valdemar Holm.

– Ryttmästaren och Laura har samma typ av spänningsfält och motsättningar mellan sig som jag och Johan har. Strindberg är unik i att skriva dialoger i form av gräl. Ingen kan som han skapa det musikaliska trycket och snärtigheten i replikflöden, säger Anna Pettersson.

Regissören och skådespelaren Anna Pettersson är chef för Strindbergs Intima Teater, och uppmärksammad bland annat för sina nyskapande uppsättningar av August Strindbergs Fröken Julie och Henrik Ibsens Hedda Gabler och Vildanden.

Johan Rabaeus har, vid sidan av sitt arbete inom radio, tv och film, medverkat i över 30 Dramatenproduktioner sedan 1984. Under senare år har han synts på Stora scenen i Peter Langdals uppsättning av Amadeus och Gösta Ekmans uppsättning av Den girige.

”Ett tätt och charmigt könskrig där två traditioner står mot varandra”
”Rabaeus är en formidabelt köttig skådespelare, med temperament och kropp och röst som slår mot Petterssons forskande intellekt”


”Två skådespelare som repeterar och diskuterar Strindbergs “Fadren” – är det verkligen intressant för publiken (…) O ja. Det är absolut intressant, njutbart och charmigt.”

SR Kulturnytt


”en lågmäld och intelligent diskussion om hur man spelar klassiker”


”Anna Pettersson säger att hon ibland blir uppgiven av att ständigt känna sig tvungen att slåss. Rabaeus erkänner att han är rädd för förändringar.”

Svenska Dagbladet


“Rabaeus i högform utlockad på hal is i genusfrågor.”


“Anna Pettersson klipper och klistrar och Johan Rabaeus underhåller i en smart mysstund med Strindberg.”

Expressen

”Ett kärvänligt gräl om maktkampen i Fadren”

UNT

“Livaktigt och härligt.”

Cora

“Fascinerande hur Anna Pettersson teknik att bryta upp ett drama kan skapa nya sätt att se på dramat.”

Kulturbloggen

Credits

Medverkande: Johan Rabaeus och Anna Pettersson
Regi, scenografi och bearbetning: Anna Pettersson
Ljusdesign: Max Mitle
Musik och ljuddesign: Gustave Lund
Kommunikation och press: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Belysningstekniker: Daniel Cabaruvias, Magnus Pettersson
Tillverkning av dekor, rekvisita, kostym och mask: Dramatens ateljéer
Tack till: NätverkEtt, Jan Lundberg, TYP, Teateralliansen, Catharina Bergil och Karin Helander
Uppsättningen ingår i Anna Petterssons doktorandarbete i konstnärlig forskning på Stockholms konstnärliga högskola.
Foto: Hans Malm
En samproduktion mellan Strindbergs Intima teater och Dramaten