GRIND

GRIND är ett samarbete mellan Jefta van Dinther, ljusdesigner Minna Tikkainen och ljuddesigner David Kiers. I föreställningen skapar kropp, ljus och ljud tillsammans ett assemblage som förutsätter och utmanar varandras existenser.

GRIND kortsluter publikens sinnen och utmanar deras upplevelser av verkligheten. GRIND minimerar för att maximera – genom att foga samman renodlade element skapas maximalt uttryck. Kropp, ljus och ljud tycks röra sig runt, runt och de flyter samman tills de ter sig främmande. Ljuset pulserar, fladdrar. Mörk, hård, virvlande techno ljuder. Materian dansar, rör sig. Genom GRIND uppstod ett tätt konstnärligt samarbete mellan van Dinther, Tiikkainen och Kiers.

“Ett storslaget solo av mörk och våldsam extas”

Tanz

“GRIND är en sällsam och brutal upplevelse för öga, öra och kropp. Intellektet sätts ur spel och materien i gungning.”

Svenska Dagbladet

“… känns som jag har varit i ett annat land. Och det har jag ju.”

Expressen

“Den mäktiga intensitet som skapas under GRIND kan härledas till ett starkt och ovanlig lyckat möte mellan koreografi (van Dinther), ljusdesign (Minna Tiikkainen) och musik (David Kiers och Emptyset). De tre momenten både illustrerar och understödjer varandra med konsekvens, skicklighet och emfas. Föreställningen blir en syntes av de olika konstformerna som inte behöver ta omvägar för att gripa tag i åskådaren. Allt blir till en märkligt bekant men ändå obekant puls som möter och sätter åskådarens samtliga membran i gungning.”

Tidningen Kulturen

“Mardrömslikt? Ja, tidvis. Oftast dock stimulerande, befriande drömskt. Associationsrikedomen är hisnande. Klubb- och rejvvärldens inflytande är påfallande, men redan i detta tidiga solo kopplas samtiden till dansens (och musikens) sannolikt äldsta uttrycksform, schamanistisk trance. GRIND är nyckelverk för den som vill tränga in i van Dinthers gåtfulla, visionära konstnärskap. Men framför allt är det en eggande suggestiv rörelsereflex i mörkret.”


Dagens Nyheter

“Trots den spektakulära inramningen är det människan som står i centrum. Skickligt laddar van Dinther sin repetitive minimalistiska koreografi tills minsta ryckning blir väsentlig. Understundom får rörelsen en ödesmättad tyngd, som om det som utspelar sig på scenen är en allegori över nutidsmänniskans kamp med en allt komplexare verklighet.”

Nummer.se

Credits

Koncept: Jefta van Dinther och Minna Tiikkainen
Koreografi och dans: Jefta van Dinther
Ljusdesign: Minna Tiikkainen
Ljuddesign: David Kiers
Med musik av: David Kiers och Emptyset
GRIND är en produktion av Jefta van Dinther / Sure Basic och MinnaTiikkainen
Producent: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Administration: Interim kultur AB (svb) / Sverige och Frascati Productions/ Nederländerna Samproduktion: Frascati Productions (Amsterdam), WELD (Stockholm), Tanzquartier (Wien), PACT Zollverein (Essen), Grand Theatre (Groningen) och Jardin d’Europe genom Cullberg Ballet (Stockholm)
Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Amsterdams Fonds voor de Kunst och Kulturkontakt Nord
Med vidare stöd av: Fabrik / Potsdam

GRIND valdes ut till Young Choreographers Series i samband med Impulstanz Vienna och nominerades till Prix Jardin d’Europe 2012. I november 2012 spelade GRIND på den tyska biennalen Festival Favoriten i Dortmund. Samtliga föreställningar som ingick i programmet var nominerade till priser i fyra olika kategorier. Av dessa mottog GRIND tre priser; The Wild Card 2012 och Preis der Jugendjury. Utöver detta valdes GRIND in i Auftrittsnetzwerk NRW. Våren 2013 mottog Minna Tiikkainen Säde Palkinto-priset för ljussättningen av GRIND. Säde Palkinto är ett pris som delas ut för särskilda gärningar och framstående insatser inom olika konstnärliga yrkeskategorier inom scenkonst, där ljusdesign är en av dem. Utmärkelsen offentliggjordes på finska Thalia-galan 2013.