Förvandlingen – Muodonmuutos

I berättelsen får familjelivet sig en törn när familjens enda son och försörjare, handelsresanden Gregor Samsa, en morgon förvandlas till en jättelik insekt. Föräldrarna och systern är utom sig. De får ta sig an både arbete, hushåll och skulder medan det som en gång var deras son och bror klättrar på väggarna i ett nu förseglat pojkrum. Vad händer med Gregor då han förvandlats till en insekt, genomskådar det moderna projektet och genomgår en metamorfos tillbaka till naturen?

Förvandlingens kärnfrågor blir aldrig inaktuella. Hur mycket kan ens nära förändras, innan vi slutar att känna igen och älska dem? Hur långt är vi villiga att gå för att skydda oss mot det annorlunda och obekanta? Hur mäter vi en människas värde?

Med hög igenkänningsfaktor och humor skapar finlandssvenska koreografen, dansaren och regissören Carl Knif en originell och fysisk tolkning av Kafkas absurda novell med samma namn.

Carl Knifs dansverk är välkända för sitt speciella kroppsspråk och sin sprängande originella och varma humor. I Förvandlingen får vi följa familjen Samsa i en av deras svåraste stunder och bevittna familjen som enhet i upplösning. Scenografin används från golv till tak, som om skådepelarna kunde klättra på väggarna.

Christoffer Mellgrens dramatisering av novellen uruppfördes med stor framgång på Svenska Teatern i Helsingfors och blev en publiksuccé och kritikerfavorit.

I samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors.

På riksteaterturné våren 2019. Bohm Bohm Room har arbetat på uppdrag av Riksteatern som marknadsförare för denna produktion.

“”Förvandlingen” som dansant skräckkabinett med noirkänsla”

Dagens Nyheter

”Det fysiska uttrycket och den genomarbetade visuella helheten imponerar.”

Västra Nyland

”Carl Knifs koreografi är utsökt, full av snillrika detaljer, och njutningsfull som helhet. […] Det ser storartat ut, som om industrialismen dansades fram i ett intensivt nummer.”

Hufvudstadsbladet

”Knif har inte lämnat något till slumpen. Skådespeleriet är rakt igenom ytterst närvarande, vibrerande och trovärdigt. […] Kort sagt, Carl Knifs Förvandlingen är en otroligt välgjord och genomtänkt helhet och som går som en pil in i vår samtida politiska, moralfilosofiska diskurs.”

Svenska Yle

”Den som världens bästa novell klassificerade Förvandlingen av Franz Kafka, blir i Svenska Teaterns scenuppsättning något helt nytt, som publiken aldrig sett tidigare. ”

Östnyland

Credits

Medverkande: Patrick Henriksen, Misa Lommi, Niklas Åkerfelt, Simon Häger och Anna Stenberg
Regi: Carl Knif
Dramatisering: Christoffer Mellgren
Scenografi: Erik Salvesen
Kostym: Karoliina Koiso-Kantila
Hår och mask: Pirjo Ristola
Ljusdesign: Tom Laurmaa
Ljuddesign: Janne Hast
Marknadsförare: Vilde Stampe – Bohm Bohm Room
En produktion av Riksteatern