Haphazard – mode och performance på Konsthall C

Haphazard är ett nystartat alternativt modeprojekt för aktörer som inte är representerade på den traditionella modescenen. På Konsthall C visas verk och kreationer av Sara Lundberg, Linnea Bågander, Klara Modigh, Notion of Form, Joanna Mäki och Jannike Sommar.

Trots att haphazard betyder slumpmässig på engelska bygger det här projektet på en medvetenhet kring att bredda modebegreppet. Internationellt kan man se flera sammanhang som aktivt arbetar med detta som den turnerande utställningen Transfashional, Berlin Alternative Fashion Week och FashionClash Festival i Holland; där man ser en skiftning i att betrakta kläder som en konstform istället för bruksvara. 

Haphazard presenterar ett program där man får se designern och forskaren Sara Lundberg som visar delar av sitt pågående projekt Loopholes; skulpturala verk som undersöker det negativa rummet runt kroppen. Designforskaren Linnea Bågander visar sin filmserie STM16: 9ftt, som utforskar kroppen i 3D och animering, gjord i samarbete med koreografen Nicole Neidert och fotografen Joakim Envik Karlsson.

Designern Klara Modigh kommer att visa sin vår/sommarkollektion i monokromer och luftigt tvättat bomull som beskrivs som praktiska kläder för en pragmatisk femininitet. Mode- och konstprojektet Notion of Form, visar en video och en performance, där gränsen mellan tyg, kropp och form är otydlig, gjord i samarbete med den nigerianska fotografen Lakin Ogunbanwo och med dansarna Nicole Neidert och Hanna Jansson.

Joanna Mäki presenterar  sin kollektion The Burdens Of Being Upright – Couch Mindfulness, en hyllning till soffpotatisen i form av skruvade former, mångsidiga fickor och en omfattande användning av tröjan med inspiration taget från föremål vi har i hemmet. Slutligen Jannike Sommar, en queer modedesigner som använder sig av djärva färger och mönster som trots sitt naiva yttre berättar en politisk historia. På Haphazard visar hon verk tillsammans med musikgruppen Italo Bitches.

Projektet utforskar frågor som vad mode är, för vem det finns för och var gränserna mellan mode och konst går. 

DJ: Michael Dangerous (Off the Meds, Clap Clap Club)

Sponsorer: Konsthall C, Bohm Bohm Room, Axene Productions, Swedish Fashion Council, Studiefrämjandet, Makeup Academy och Sunrise.

www.haphazard.fashion

Producent: Ylva Norlin
Kommunikation/PR: Bohm Bohm Room