J! Talks: Eric Kandel & Jeff Koons

Torsdagen den 30 maj möttes Nobelpristagaren Eric Kandel och den världsberömde konstnären Jeff Koons i ett spännande samtal om vetenskap och konst när Judisk Kultur i Sverige anordnade ett av sina J! Talks på Filmhuset i Stockholm.

Man kan beskriva detta J! Talk som ett möte mellan två giganter. Nobelpristagaren Eric Kandel föddes 1929 i Wien och flydde till USA 1938 efter Tysklands annektering av Österrike. 1983 tilldelades han Nobelpriset i medicin för sina upptäckter rörande signalsubstanser i nervsystemet och vägrade då ta emot det som Österrikare utan valde att ta emot det som Judisk-Amerikan. Kvällens andre talare, Jeff Koons, är en av vår tids mest berömda och ikoniska konstnärer och slog i veckan försäljningsrekord vid en auktion på Christies i New York då hans verk ”Rabbit” såldes för 91,1 miljoner dollar.

Samtalet kretsade kring relationen mellan konst och vetenskap och är en del i en serie tvärvetenskapliga möten under namnet Arts & Science som Judisk Kultur i Sverige gör tillsammans med Eva & Georg Kleins stiftelse, Karolinska institutet, SSE Art Initiative och Konstakademien. Samarbetet sker till minne av Georg Klein (1925-2016) som var en framstående cancerforskare och en sann renässansman. Han förkroppsligade brobyggandet mellan Konst och Vetenskap och deltog i många J! Talks innan han gick bort 2016.

Judisk Kultur i Sverige är en oberoende institution som är öppen för alla och som anses vara en av de mest dynamiska och relevanta kulturinstitutionerna i Skandinavien. Judisk Kultur i Sverige kurerar och presenterar högkvalitativa program med framstående nationella och internationella deltagare som speglar judiskt tänkande och kulturell erfarenhet och dess relevans för det moderna samhället. Med judiska perspektiv som utgångspunkt fokuserar Judisk Kultur i Sverige på de universella aspekterna av den judiska kulturen.

Bohm Bohm Room skötte pressarbetet för detta evenemang.

Press

”Jeff Koons har varit i Stockholm inbjuden av Judisk kultur i Sverige för att prata om sambandet mellan konst och vetenskap tillsammans med vännen och nobelpristagaren Eric Kandel.”

SVT Kulturnyheterna

”Jeff Koons, en av världens mest kända konstnärer, var i Sverige tillsammans med nobelpristagaren Eric Kandel.
– Betraktaren är lika viktig som konstnären, var de båda överens om.
De hade ett samtal om vetenskap och konst och kreativitet arrangerat av Judisk kultur i Sverige.”

Vetenskapsradions veckomagasin

”Den globalt kände postmodernisten angör huvudstaden för att samtala med Eric Kandel, inbjuden av föreningen Judisk kultur i Sverige.”

DN

”Vad har världens dyraste nu levande konstnär gemensamt med en 89-årig Nobelpristagare i medicin? En hel del visade det sig när Eric Kandel och Jeff Koons kom till Stockholm för att bygga en bro mellan konst och vetenskap – och förklara hur en kaninskulptur kan vara värd nära en miljard.”

Di Weekend