J! Talks: Eric Kandel & Jeff Koons

Torsdagen den 30 maj möts Nobelpristagaren Eric Kandel och den världsberömde konstnären Jeff Koons i ett spännande samtal om vetenskap och konst när Judisk Kultur i Sverige anordnar ett av sina J! Talks på Filmhuset i Stockholm.

Man kan beskriva detta kommande J! Talk som ett möte mellan två giganter. Nobelpristagaren Eric Kandel föddes 1929 i Wien och flydde till USA 1938 efter Tysklands annektering av Österrike. 1983 tilldelades han Nobelpriset i medicin för sina upptäckter rörande signalsubstanser i nervsystemet och vägrade då ta emot det som Österrikare utan valde att ta emot det som Judisk-Amerikan. Kvällens andre talare, Jeff Koons, är en av vår tids mest berömda och ikoniska konstnärer och slog i veckan försäljningsrekord vid en auktion på Christies i New York då hans verk ”Rabbit” såldes för 91,1 miljoner dollar.

Samtalet kommer kretsa kring relationen mellan konst och vetenskap och är en del i en serie tvärvetenskapliga möten under namnet Arts & Science som Judisk Kultur i Sverige gör tillsammans med Eva & Georg Kleins stiftelse, Karolinska institutet, SSE Art Initiative och Konstakademien. Samarbetet sker till minne av Georg Klein (1925-2016) som var en framstående cancerforskare och en sann renässansman. Han förkroppsligade brobyggandet mellan Konst och Vetenskap och deltog i många J! Talks innan han gick bort 2016.

J! Talks är Judisk Kulturs samtalsserie med framstående talare som behandlar universella ämnen som exil, kosmopolitism och kreativitet, antisemitism, invandring, humanism i tider av social och politisk katastrof samt demokrati. Bland tidigare talare återfinns bland andra Bernad Henri Lévy, Philippe Sands, George Prochnik, Masha Gessen, Julia Kristev, Herta Müller och Ruth Bader Ginsburg.

Judisk Kultur i Sverige är en oberoende institution som är öppen för alla och som anses vara en av de mest dynamiska och relevanta kulturinstitutionerna i Skandinavien. Judisk Kultur i Sverige kurerar och presenterar högkvalitativa program med framstående nationella och internationella deltagare som speglar judiskt tänkande och kulturell erfarenhet och dess relevans för det moderna samhället. Med judiska perspektiv som utgångspunkt fokuserar Judisk Kultur i Sverige på de universella aspekterna av den judiska kulturen.