Rikstolvan

Den nya mötesplatsen Rikstolvan startas och drivs av galleristen och fotografen Bea Tigerhielm och dokumentärfilmaren Staffan Julén, som tillsammans köpte gården i Järrestad så sent som hösten 2018.

– Vi hoppas kunna attrahera alla generationers kulturintresserade hit, också de yngre, menar de båda. Vi vill visa det samtida och få till kreativa, öppna samtal mellan olika konstarter. Bli ett ställe där man tittar på film, fotografi, måleri, street art, VR och andra nya tekniker – men också har rum för att skapa. Där bredd ska samsas med spetskunskap inom både konst och vetenskap och de oetablerade ska få samarbeta med de främsta.

Utställningar och mat, möten och samtal, ett residence, och workshops. Genom Staffan Juléns arbete som forskare och kommunikationschef på Institutet för Framtidsstudier kommer möten arrangeras mellan olika discipliner inom kultur och forskning.

Press

”På Österlen växer konsten så att det knakar”

Dagens Nyheter

Credits

Bea Tigerhielm

Född 1978, fotograf, gallerist, utställningsproducent. Driver förutom Rikstolvan Galleri Axel på Södermalm i Stockholm. En samlingsplats för samtidsfotografi. Även arbetat som gallerist på Fotografiska och Per Gessles konstsamling på Tylösand.

Staffan Julén

Född 1957, filmregissör och tillsammans med Bea Tigerhielm medgrundare av Rikstolvan. Har skapat filmer som ”Inughuit – folket vid jordens navel”, ”Kvinnor som du gör en man impotent” och senast ”Lyubov: kärlek på ryska”, tillsammans med nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksejivitj.

Bohm Bohm Room har arbetat med strategisk rådgivning och ansökningsarbeten.