Rikstolvan

Den nya mötesplatsen Rikstolvan startas och drivs av galleristen och fotografen Bea Tigerhielm och dokumentärfilmaren Staffan Julén, som tillsammans köpte gården i Järrestad så sent som hösten 2018.

– Vi hoppas kunna attrahera alla generationers kulturintresserade hit, också de yngre, menar de båda. Vi vill visa det samtida och få till kreativa, öppna samtal mellan olika konstarter. Bli ett ställe där man tittar på film, fotografi, måleri, street art, VR och andra nya tekniker – men också har rum för att skapa. Där bredd ska samsas med spetskunskap inom både konst och vetenskap och de oetablerade ska få samarbeta med de främsta.

Utställningar och mat, möten och samtal, ett residence, och workshops. Genom Staffan Juléns arbete som forskare och kommunikationschef på Institutet för Framtidsstudier kommer möten arrangeras mellan olika discipliner inom kultur och forskning.

Rikstolvan ska bli en mötesplats med internationella gäster, inte minst från Danmark och östersjöområdet, men också USA och kanske Belarus där Staffan ju redan arbetat med nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.


Den 16 juni 2019 öppnar Rikstolvans efterlängtade sommarutställning. Utställande konstnärer är inga mindre än Laurie Anderson (VR), Gittan Jönsson (måleri, skulptur, grafik och ljudkonst) och Tova Mozard (film och fotografi). Sommaren kommer även bjuda på ett program med VR-workshops, filmkvällar, litteraturkvällar och konserter.

Credits

Bea Tigerhielm

Född 1978, fotograf, gallerist, utställningsproducent. Driver förutom Rikstolvan Galleri Axel på Södermalm i Stockholm. En samlingsplats för samtidsfotografi. Även arbetat som gallerist på Fotografiska och Per Gessles konstsamling på Tylösand.

Staffan Julén

Född 1957, filmregissör och tillsammans med Bea Tigerhielm medgrundare av Rikstolvan. Har skapat filmer som ”Inughuit – folket vid jordens navel”, ”Kvinnor som du gör en man impotent” och senast ”Lyubov: kärlek på ryska”, tillsammans med nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksejivitj.

Bohm Bohm Room har arbetat med strategisk rådgivning och ansökningsarbeten.