Konserthusets digitala vårsäsong 2020

För det flesta slog coronapandemin till som en smärre chock, och många av Sveriges kulturscener har under våren fått lov att ställa in flera planerande evenemang. Bland dem fanns Konserthuset Stockholm, som blev tvungna att ställa in och tänka om. Vårsäsongen 2020 förvandlades och tog istället plats på internet. 

Redan i mars genomfördes den första digitala satsningen, tillsammans livestreamade European Concert Hall Organisation konserter via samtliga länders konserthus facebook-sidor. Det digitaliserade materialet öppnade upp för en ny värld och slog tittarrekord. Den första konserten livesändes från Het Concertgebouw i Amsterdam och nådde under sitt första dygn närmare 90 000 visningar och 400 delningar. 

Efter en omställningsfas med nya rutiner, lanserade Konserthuset sitt digitala program för våren 2020. I april bjöds det på digitala soppkonserter och under maj sändes livekonserter med toppsolister som Nina Stemme, Martin Fröst och Janine Jansen. 

”Gensvaret har varit enormt och vi har fått så mycket positiva reaktioner. Att antalet tittare i våra kanaler har ökat med flera hundratals procent är publikens uppskattning översatt i torra men uppmuntrande siffror. Vi saknar givetvis direktkontakten med vår publik”, säger konserthuschef Stefan Forsberg. 

Den 6 juni bjöd Konserthuset Stockholm på en filharmonisk sommarhälsning i form av en digital nationaldagskonsert. Sommarhälsningen från det blå huset vid Hötorget presenterades av konserthuschef Stefan Forsberg och sopranen och hovsångerskan Elin Rombo medverkade tillsammans med musikalstjärnan David Lindgren.

Läs mer om Konserthusets digitala vårsäsong på Konserthusets hemsida.

Bohm Bohm Room har under våren arbetat med PR och kommunikation.

Foto: Yanan Li