Konstfack 175 år

Den 20 oktober 1844 startades en ”Söndags-Rit-Skola för Handtverkare” av konstnären och folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren. 175 år, tiotusentals studenter och medarbetare senare, minns några av dessa sin tid på skolan som i dag heter Konstfack. Jubiléet till ära släpptes en bok i november. En kollektiv historieskrivning där historiska fakta samsas med ett hundratal röster som i text och bild generöst delar med sig av minnen om framgång, motgång, lärda läxor och vardag.

Genom sin 175-åriga historia har Konstfack satt sin prägel på samhället. I allt från designade produkter, inredningar och offentlig konst till barnböckernas illustrationer och grundskolans bild- och slöjdlärare. Konstfack finns överallt i vardagen, säkert i de flesta människors liv. Även attityder, begrepp, debattämnen och konstruktiv konfrontation kan spåras till Konstfack.

Boken handlar bland annat om jazz, kamp och kupper, en avknoppning i Eksjö och ett separatistiskt studentkollektiv. Om näbbstövlar och Mah-Jong, att ordet Zeitgeist alltid funkar och en studie av olika typer av lunchgrannar på institutionen för konst. Om expansion av estetiska normer, den bästa spellistan, gubbslemsprotester och utbildningsår som en ständig källa att ösa ur. Om kreativ ångest och ett Konstfack att likna vid ett tivoli där hisnande erfarenheter ständigt görs. 

Boken finns till försäljning i Konstfacks reception och i utvalda bokhandlar.

Press

”Misslyckandet är en del i att kunna lyckas. Man måste få lov att ge plats för det. Det är också någonting man är rädd för att lyfta fram, i dessa tider av mätande och resultat. Vi vill lyfta fram även det som är svårt, där man krockar med varandra och med sina egna idéer, säger Maria Lantz.”

Dagens Industri

Redaktörer: Susanne Helgeson och Jenny Morelli
Grafisk form: Jiri Adamik-Novak och Jennifer Bergkvist
Bildredaktörer: Maryam Fanni och Jiri Adamik-Novak
Utgiven av Konstfack Collection
PR: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room