Louisa Lyne jubileumskonsert

Sveriges egen jiddischdrottning, Louisa Lyne och hennes band ”di Yiddishe Kapelye” firade 10 år och bjöd in till stor konsert och musikalisk fest på Scalateatern i Stockholm. Konserten var en hyllning till allt som gruppen åstadkommit tillsammans genom åren – från tiden då Louisa först förälskade sig i jiddisch till idag då hon på senaste albumet, tillsammans med en uppsjö av gästartister, skapat något samtida och innovativt utan att för den delen tappa fotfästet eller förlora essensen i traditionen. 

Gruppen har rönt stora framgångar både för sina liveframträdanden och album, nu senast för deras efterlängtade tredje album som mottagit lysande recensioner både i Sverige och runt om i Europa. Under 2019 vann Louisa den internationella tävlingen ”Der Yiddisher Idol” i Mexico City och genom SVTs programserie ”Folkets musik” blev gruppen hyllad när deras version av The Arks ”It Takes A Fool To Remain Sane” (S’nemt A Nar) mottogs med öppna armar av både gammal och ny publik. 

Louisa Lyne är född i Härnösand och har genom ett brinnande intresse, studier och lust, trots att hon inte vuxit upp med judiska traditioner, tillägnat sig språket och det judiska kulturarvet, gjort det till sitt och funnit sin alldeles egna konstnärliga röst i dess mitt. 

Hon har blivit en frontfigur för judisk musik och jiddisch. Men har själv inget judiskt påbrå.

”Louisa Lyne är en av få svenskar som sjunger på Jiddish, detta trots att hon själv inte har judisk bakgrund.”

Kulturnyheterna

”Nu firar Louisa Lyne tio år som artist med en framåtblickande jubileumskonsert. Hennes drivkraft är att fler ska upptäcka jiddischens magi.”

Kyrkans Tidning

Bohm Bohm Room arbetade med PR och kommunikation inför kvällen.