LvB250 – Beethovenåret 2020

Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum. Beethoven är för många själva sinnebilden för den store Tonsättaren. Hans musik är ständigt aktuell. I det klassiska musiklivet går det inte att skaka av sig Beethoven, och det är inte heller önskvärt: låt oss i stället omfamna allt och fascineras över vad den egensinnige mästaren åstadkom, under det som på papperet bara var ett 56-årigt liv, men i verkligheten är evigt.

I centrum av firandet står en orkesterfestival på Konserthuset Stockholm! Under två intensiva veckor presenterar vi alla de nio symfonierna, med Kungliga Filharmonikerna och sex andra svenska orkestrar.

Beethovens symfonier utgör helt unika och oändliga universum som är fantastiska upptäckter för den som lyssnar första gången, men som också tål att utforskas om och om igen. Vid den här festivalen sätts symfonierna i nytt ljus genom att sammanföras med verk av kvinnliga kompositörer från 1800-talet och fram till vår egen tid. 

Konserthuset kallar festivalen Ladies versus Beethoven (LvB) – inte som en jämförelse mellan kvinnliga tonsättare och Beethoven, utan som en gemensam hyllning till den västerländska konstmusiken.

Kungliga Filharmonikerna och chefdirigent Sakari Oramo spelar symfonierna nr 1, 5 och 9. Gästande orkestrar är i turordning Gävle Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Kungliga Hovkapellet, Göteborgs Symfoniker och Svenska Kammarorkestern. Totalt deltar dryga 600 musiker i festivalen.

Men självklart är det inte enbart symfonikern Beethoven som ska hyllas; under 2020 kommer Konserthuset Stockholm även att presentera Beethovens kammarmusik genom kompletta konsertserier kring Beethovens mest ikoniska format – stråkkvartetterna, pianosonaterna och violinsonaterna – framfört av gästartister på högsta internationella nivå.

Cuarteto Casals tar sig an samtliga stråkkvartetter under sex konserter, Igor Levit spelar alla pianosonaterna under sex konserter och slutligen framför violinisten Frank Peter Zimmermann och pianisten Martin Helmchen alla sonaterna för violin och piano vid två konserter.O

Och som om inte detta vore nog så gör Konserthuset Stockholm plats för ett konsertant framförande av Beethovens enda opera Fidelio med Nina Stemme, Michael Weinius och Karl-Magnus Fredriksson i några av rollerna.

Totalt under hela 2020 presenterar Konserthuset Stockholm 28 konserter med verk av Ludwig van Beethoven – dessutom får en av årets skolkonsertveckor Beethoven-tema. 

Bohm Bohm Room arbetade med PR kring lanseringen av LvB250 på uppdrag av Konserthuset Stockholm.

”Nästa år firas Ludwig van Beethoven med pompa och ståt runt om i världen. Konserthuset i Stockholm har valt att fira den musikaliske giganten på sitt eget sätt – bland annat med en orkesterfestival i mars där Beethovens symfonier ställs sida vid sida med verk av framstående kvinnliga kompositörer.”

TT

”Under 2020 firar musikvärlden Ludwig van Beethoven med anledning av 250-årsdagen sedan hans födelse. På Konserthuset i Stockholm uppmärksammas detta genom sammanlagt 28 konserter, och framför allt genom en stor orkesterfestival under två intensiva veckor i mars 2020. Samtliga Beethovens symfonier kommer då att presenteras, men denna gång tillsammans med verk av framstående kvinnliga kompositörer från 1800-talet fram till idag.”

Opus