Monolit Polygon

I dansföreställningen Monolit Polygon skapar koreografen Virpi Pahkinen en sinnrik värld för en ensemble med 25 dansare. Visuella (o)möjligheter; fugor av kroppar som bitar i ett pussel, kroppar som halkar in i varandra och fyller ut varandras tomrum.

Inspirationen till verket tar sats ur den holländska bildkonstnären och grafikern M.C. Eschers matematisk-organiska illusioner, kristallografiska speglingar och figurer av eviga band i obegränsade rum.

I Monolit Polygon spelar Pahkinen med perspektivens lagar och vrider på vedertagna begrepp om upp och ner, bak och fram. En sammansvetsad grupp kan andas i samma takt eller krackelera i individuella komponenter. Det finns spänning mellan ordning och kaos, frihet och ofrihet. Det finns växling mellan igenkännandet av flock och flod och den tappade pärlan i kedjan.

Verket går från monolitisk täthet till polygona förbindelser, från triangel till
apeirogon. En föreställning med såväl nykomponerad musik som Chopins
originalverk.

Polygoner eller månghörningar är ett samlingsnamn för tvådimensionella geometriska figurer i form av slutna kurvor bestående av ett ändligt antal räta linjesegment i planet.

Föreställningen hade premiär på Klarascenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm hösten 2018.

”Pahkinen kopplar ett stadigt grepp om åskådaren med sköna fraseringar och kostymer som förmedlar koreografins skulpturala kraft. Suggestionen känns hypnotisk, svävande.”

Svenska Dagbladet

”Det är påtagligt varje gång hon kommer ut på scenen. Hennes utstrålning tar över allt, hon kan hypnotisera en hel salong genom att sakta röra sig sittandes ensam på golvet.”

Dagens Nyheter

”Kanske är ”Monolit Polygon” på Kulturhuset Stadsteatern det största och vackraste dansverk som Virpi Pahkinen har skapat.”

Expressen

”När Virpi Pahkinen koreograferar för ensemble blir det ofta suggestivt och starkt. Med Monolit polygon för 26 dansare på Stockholms stadsteater har hon nu skapat en av sina bästa koreografier på länge.”

Aftonbladet

”Ge dig tid att landa, tillåt dig att njuta och låt dig drabbas av Monolit Polygon.”

QX

“Det är sådant det här verket handlar om. Rörelse, energi, stillhet. Ljus och mörker. Om hur vi kan lyfta blicken in i det okända och se något mer. Och dansarna i Virpi Pahkinens eget kompani är just så precist geometriska och uttrycksfulla att det på riktigt lyfter in i något okänt spännande. Virpi Pahkinen har sitt eget universum.”

Kulturnytt

Credits

Dansare: Virpi Pahkinen, Pontus Sundset Granat, Philip Sundset Granat, Thibault Monnier, Hui-Han Hu Gustavsson, Studerande vid Yrkesutbildning Balettakademien Stockholm
Koreografi: Virpi Pahkinen
Ljusdesign: Tobias Hallgren – Lumination of Sweden
Musik: Jonas Sjöblom och Frédéric Chopin
Producent: Birna Bolladóttir Wallin – Bohm Bohm Room

Med stöd av Statens kulturråd och Stockholms stad. Produktionen är ett samarbete mellan Virpi Pahkinen Dance Company, Balettakademien Stockholm och Kulturhuset Stadsteatern.