Mozart Rekviem Speak

Den 6–7 februari 2019 genomförde Konserthuset Stockholm satsningen Mozart Rekviem Speak – ett unikt projekt där Mozarts mäktiga och känslosamma dödsmässa från 1700-talet mötte tonåringars egna texter med tankar kring liv och död, kärlek och svek.

Wolfgang Amadeus Mozarts (1756–91) sista verk, det mytomspunna rekviemet, är musik som lever genom seklerna och har ett djup som alla människor kan känna igen sig i, oavsett ålder. I konserten Mozart Rekviem Speak, som gav på Konserthuset Stockholm, fick publiken uppleva musiken i ny gestaltning med Kungliga Filharmonikerna, kör från Kungsholmens gymnasium/Stockholms Musikgymnasium samt professionella sångsolister.

Invävt mellan satserna i det klassiska verket framfördes raptexter skrivna av åttondeklassare från Kringlaskolan i Södertälje. Texterna handlade om det som ligger närmast hjärtat – som vänskap, lojalitet och tillhörighet – och framfördes tillsammans med rapparna Adam Baptiste (ADL) och Raymond Peroti (Blues).

Mozart Rekviem Speak är ett konsertidé som fick sitt första framförande i Köln i maj 2015. Tanken att göra något liknande i Stockholm föddes och genomfördes. Grundidén är densamma: att med vår tids språk uttrycka sig om de stora livsfrågorna, infogat i Mozarts Requiem.

Det är andra gången som Konserthuset Stockholm genomförde detta projekt. Första gången, 2017, medverkade en åttondeklass från Metapontum skola i Fruängen. I år är det högstadieelever från Kringlaskolan i Södertälje som står på tur. Tillsammans med rapparen och låtskrivaren ADL (Adam Baptiste) och rapparen Blues (Raymond Peroti) har man fördjupat sig i Mozarts Rekviem – och framförallt skrivit egna texter.

“Mozarts kända ”Requiem” är tillbaka på Konserthuset i Stockholm och den här gången har det klassiska verket tolkats av åttondeklassare.
Den nya konserten ”Mozart rekviem speak” kombinerar Mozarts känslosamma dödsmässa från 1700-talet med raptexter om liv och död, kärlek och svek av svenska högstadieungdomar.”

TT

“Åttondeklassare i huvtröjor rappar sina egna texter till Mozarts remixade rekviem. Det skulle kunna bli pajigt, men det här är nåt av det finaste jag upplevt i Stockholms konserthus. Skolelever som nyss repeterat färdigt och yrkesmusiker som övat ett helt liv. För att formulera sig lite högtidligt: det ofullkomligas plats i en perfekt värld. Lite liv in i det som ibland kan kännas dött.”

Expressen

“Kringlaskolan tog ton till Mozarts dödsmässa”

SVT

Credits

Kungliga Filharmonikerna
Dirigent: Katarina Andreasson
Kör med elever från Kungsholmens gymnasium/Stockholms Musikgymnasium NS3
Körinstudering: Sofia Ågren
Sång/rappcoach: Linn Segolson
Rapp: Blues
Sopran: Elin Skorup
Alt: Maria Sanner
Tenor: Mikael Stenbaek
Bas: Lars Johansson Brissman
Högstadieelever från Kringlaskolan Södertälje
Keyboard: Miki Kekenj
Elbas: Thilo Ehrhardt
Trummor: Achim Buschmann
PR: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room