Scen:se

SCEN:SE är ett unikt treårigt projekt som kommer att skapa scenkonst och konst för och med barn och unga med grava funktionsvariationer och/eller autism där det behövs en annan metodik och presentation. Som en del av SCEN:SE producerar Folkteatern Gävleborg i samarbete med Riksteatern två olika föreställningar. Den ena skapad för Särskolan och den andra för träningsskolan. Båda med syftet att på ett nyskapande sätt, genom scenkonsten, finna vägar till att kommunicera med och skapa närvaro, lek, glädje, utveckling och för att om möjligt lägga grunden till ett fortsatt arbete för att bredda scenkonstvärlden för barn och unga. Ensemblen är densamma för de två föreställningarna och består av Hanna Edh, Eva von Hofsten, Arabella Lyons och Richard Sseruwagi.

Föreställning 1. Stranden Regisseras av Tim Webb, konstnärlig ledare på Oily Cart Theatre, och koreograferas av Debbie Bandara från Forest Tribe Dance Theatre. Stranden utgår ifrån dikten ”Dover beach” skriven av Matthew Andrew och byggs upp i flera lager för att med ordlösa språk kunna tilltala barn med flera funktionsvariationer. I alla sina tidigare föreställningar arbetar Tim multisensoriskt, utifrån publikens behov, med lukt, rumsligt medvetande, beröring, syn och hörsel samt med specialgjorda sittplatser och en orkester på scenen som uppträder med specialkomponerad livemusik.

Föreställning 2. Shakespears hjärtslag, regisseras av Kelly Hunter från Flute Theatre och har premiär i Gävleborg i april 2019. I föreställningar som The Tempest och Hamlet har Kelly utvecklat en metod för att bygga upp sensoriska drama-lekar baserade på Shakespeares utforskande om vad det innebär att vara levande. Med hjälp av rytmiska texter och scener skapar Kelly tillsammans med flera andra skådespelare en lekfull plats där barnen ges tid att utforska känslor och utveckla sina kommunikativa krafter, som ögonkontakt, rumslig medvetenhet, tal, språk och fantasifull lek, på sina egna villkor.

Hösten 19 turnerar Riksteatern med båda föreställningarna. De turnerar i samma transport och kan spela och byggas efter era behov. Ensemblen är den samma men scenografi och innehåll skiljer sig åt och går inte att bytas mot varandra. På turnén medföljer en dramapedagog som arbetar med både personalgrupper och barngrupper. Petra Hjortsberg skapar de två olika scenografier som medföljer.

Scen:se drivs av Hudiksvalls Kommun och Glada Hudikteaterns Supporterklubb i samarbete med Folkteatern Gävleborg, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga och pågår oktober 2017 till september 2020.

Credits

Foto: Ylva Sundgren
Fotostylist: Aysha Jones
Grafisk form: Johanna Kallin
Marknadsförare: Vilde Stampe – Bohm Bohm Room

Projektet Scen:se möjliggörs genom stöd från Arvsfonden, Postkodstiftelsen, Kulturrådet och Region Gävleborg.