The Wonderful and the Ordinary

Är det sant att vi minns det underbara bättre än det vardagliga? Gunilla Heilborns föreställning ”The Wonderful and the Ordinary” utforskar minnets och glömskans mekanismer.

Allt sedan antikens dagar har människor använt sig av diverse metoder för att förbättra sitt minne, t ex genom att ta en alldaglig historia och återberätta den i spektakulära, vackra eller våldsamma bilder. Allt för att historien skulle fastna bättre i minnet. Och det fungerade förmodligen, eftersom de flesta av oss minns det fantastiska och omskakande bättre än det ordinära. Men varför är vissa minnen så starka och skarpa, medan andra bara glöms bort?

Och hur ska vi göra, vi som är trötta på extravaganta händelser? Vi som hellre vistas bland de små och oviktiga detaljerna, som vädrets växlingar förra sommaren, färgen på hundarna vi passerar och priset på sparris i maj. Vilka bilder ska vi använda oss av för att komma ihåg det vi vill minnas?

Gunilla Heilborn är känd för sina egensinniga föreställningar som blandar dans, det skrivna ordet och visuellt material. Nu är hon tillbaka på Dansens Hus, den här gången på vår stora scen. I The Wonderful and the Ordinary vandrar två dansare och tre skådespelare runt i minnenas palats på jakt efter det lågmält storslagna.

Föreställningen är ett samarbete mellan Gunilla Heilborn och den österrikiska teatergruppen Theater Im Bahnhof. Premiären skedde hösten 2017.

”De gör vardagsreflektioner om hundar, om kaffe, om konversationer de haft, om sparris, om trasiga gympaskor, såna saker. Det blir faktiskt roligt, det är typiskt Gunilla Heilborn, att ta avstamp i ett ämne eller en teori och skruva till det så här filosofiskt med sin lågmälda, lakoniska humor. Och allt piffas upp med musik och lite sång och dans och med sceneffekter.”

Sveriges Radio

”Är det farligt eller befriande att minnet förändras? Gunilla Heilborn och ensemblen gör en lättsam resa i ett snårigt ämne.”


”Minnet är spjuver. Det händer att jag stöter på texter som jag inte minns att jag har skrivit. Konstnärliga verk hamnar också i glömskans dal. Annat har lämnat avtryck. Dit hör definitivt Gunilla Heilborns allkonstverk. Under 15 år har hon och återkommande medarbetare finslipat en originell ton av lakonism, melankoli och absurdism som fångar filosofiska frågor om hur människan försöker sortera sin tillvaro, skapa mening.”

Svenska Dagbladet

”The wonderful and the ordinary är ett av Heilborns roligaste och mest tänkvärda verk i den säregna, svårkategoriserade scenkonststil som hon förfinat och vidareutvecklat, åtminstone sedan hennes egna makalösa monolog ”Katarina den Stora” (2002). Kul är det hur som helst. Väldigt kul. Vill jag minnas.”

Dagens Nyheter

Credits

Idé och iscensättning: Gunilla Heilborn
Text & koreografi: Gunilla Heilborn tillsammans med de medverkande
På scen: Kenneth Bruun Carlson, Pia Hierzegger, Lorenz Kabas, Monika Klengel och Kristiina Viiala
Ljusdesign: Minna Tiikkainen
Kostym: Katarina Wiklund
Nyskriven musik, sånger och ljuddesign: Kim Hiorthøy
Film: Mårten Nilsson
Videoteknik och ljud: Jonas Holst
Ljustekniker: Johan Sundén
Produktionsledare: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Producent Theater im Bahnhof: Monika Klengel
Producent Gunilla Heilborn: Åsa Edgren
Produktion: GH Produktioner och Theater Im Bahnhof
Samproduktion: Steirischer herbst och Riksteatern
Med stöd av: Kulturrådet, City Of Graz, Province of Styria, Austrian Ministry of Culture, Konstnärsnämnden, Stockholm stad, Dansens Hus, Stockholms Läns Landsting