The Cloud Machine

Ett moln uppstår ur tomma intet, skimrar och svävar fritt i rummet. Det pockar på uppmärksamhet. Handhållna sensorer, ”Palm readers”, läser av publikens sinnesstämning och skickar informationen tillbaka till molnet, i ett ömsesidigt flöde som matar maskinen med känslor och tankar. Seansen kan börja.

Vad får oss att se saker i molnen? Och varför fäster vi oss så vid fiktiva karaktärer? Empati utgör en stor del av människans beteende och har hjälpt mänskligheten genom evolutionen. Den är en förutsättning för all fiktion och teater.FMR är en konstellation och ett konstnärssamarbete mellan ljudkonstnären och komponisten Leif Jordansson och regissören och manusförfattaren Peder Bjurman. Tillsammans skapar de experimentella föreställningar, som undersöker fenomen som perceptionens förutsättningar och verklighetens normer, sociala överenskommelser och villkor.

Tillsammans har de nu skapat en slags känslosimulator och social 3D-skulptur som genererar ett livs levande moln. Molnet utgår från publikens mentala tillstånd och återger det i form, färg och rörelse.

Föreställningen leker med sinnena och det mänskliga medvetandet, som uppenbarar sig som ett moln som skapats av publiken själva. Varje föreställning är ett unikt avtryck av de som upplever den. Denna sociala skulptur sammankopplar film-, teater- och bildkonst, och är inspirerad av 1800-talets seanser och illusions-spektakel.Föreställningen visades på Konstakademien i Stockholm hösten 2016.

“I sat for 30 minutes staring at a cloud that arose out of nothing. A cloud that floated freely and shaped different figures just in front of me and the rest of the crowd. While the cloud lived its own life in front of us, a voice spoke that made the thoughts wander in different directions, while the constant gaze was fixed on the cloud. I have no idea what the others in the room experienced, I just know that I was enchanted for 30 minutes staring at a hovering cloud, and I loved it.”

Radar Magazine

“Konst kan få dig att ge dig av ett tag, att se nytt och sätta ihop nya tankar och möta känslor. Skaparna av idén om ett gemensamt moln – som förvisso kan ses som en social skulptur – vill kanske gestalta att du inte är ensam i denna individualistiska tid, att det gemensamma är möjligt, att andra är ungefär som du.”

Omkonst

Credits

Idé och koncept: Peder Bjurman och Leif Jordansson
Regi, manus och design: Peder Bjurman
Musik: Leif Jordansson
Berättarröst: Stephen Rappaport
Animation: Nils Fridén
Programmering: Simon Lindholm
Musiker: Lotta Johansson (violin), Mats Dimming (kontrabas), Daniel Borggård Älgå (klarinett) och Anna Petraskevica (flöjt)
Systemarkitektur: Ricardo Atienza
Teknikutveckling – palm readers: Jakob Lilliemarck och Jacob Stenman
3D screen: Kristian Franck – Visual Act AB
Design scenteknik: Peter Astor Ögren och Jonas Holt – Lumination of Sweden
Foto: John Gripenholm
Grafisk form: Karl Nordenfalk
Producenter: Emelie Bergbohm och Ellika Lindström – Bohm Bohm Room
En produktion av FMR Produktion i samproduktion med Konstfack och Velourfilm. Med stöd av Innovativ kultur och Stockholm stad.
Tack till Prefekt Niklas Billström, Konstfacks elever på ID och SD-programmen samt lektorerna Jenny Althoff och Rochus Hinkel.