Bohm Bohm Buzz #2

Bohm Bohm Room bjuder in till Bohm Bohm Buzz #2 – Är det dags att uppdatera ”kulturella och kreativa näringar”?

Bohm Bohm Buzz är en serie samtidssamtal om konst, kultur och samhällsfrågor. Vi undersöker vår samtid genom att lyfta politiska analyser, modiga människor, aktuella ämnen och djärva projekt som gått från idé till verklighet.

I vårt andra samtal 9 oktober 2019 diskuterades begreppet ”kulturella och kreativa näringar”, vilket är företag som har kulturskapande och andra kreativa processer som affärsidé. Det kan också vara företag som bygger vidare på andras skapande, till exempel genom lösningar för distribution. Begreppet etablerades i Sverige på 90-talet med inspiration från Creative Industries som härstammar från Storbritannien. När boken ”Den kreativa klassen” av Richard Florida släpptes 2002 exploderade termen. Floridas bok var under 00-talet och början av 10-talet som en bibel och användes som exempel på hur kultur kunde frälsa kommuner runt om i Sverige. Begreppet har dock urholkats på senare tid och även fått kritik för att kommersialisera kultursektorn och vara exkluderande. Florida skrev till och med boken ”Urban Crisis” som utkom 2017 året där han sågar sina tidigare övertygelser. Florida menar att besattheten av unga kreativa människor snarare har blivit ”vita, unga och högavlönade”, vilket har lett till att fattiga, arbetare och minoriteter har trängts ut från storstäderna på grund av stigande boendekostnader.

Vad betyder kulturella och kreativa näringar idag och vilka omfattar det? Hur mår relationen mellan näringsliv och kultur? Hur definieras samtida kulturuttryck och vad är kopplingen mellan Sveriges kulturpolitik och dagens kulturaktörer? Under det här samtalet kommer vi utforska om den gamla definitionen av begreppet spelat ut sin roll och om det är dags för en uppdatering. Välkommen!

Medverkande: Klas Rabe, affärsutveckare Tillväxtverket och tidigare ansvarig för kulturella och kreativa näringar 2012 – 2108. Sara Lönnroth, verksamhetschef Transit Kulturinkubator. Vincent Hashmi, affärsutvecklare Konserthuset Stockholm och operasångare.

Moderator: Mattias Desac, kreativ chef Bohm Bohm Room.

Förutom samtal och trevligt häng bjöd vi på vår egenbryggda öl Bohm Bohm Brew och pizza från Bananas.