Folkets Hus och Parker #varskavimötas

Folkets Hus och folkparker runt om i hela Sverige sände i slutet av april ut sina nödrop till landets kommun- och regionpolitiker. Denna oersättliga del i samhällets infrastruktur för kultur, möten, diskussioner och demokrati riskerar att gå under om riktat ekonomiskt stöd uteblir.

Coronapandemins konsekvenser har slagit hårt mot hela samhället och inte minst drabbat kultur- och mötessektorn. Folkets Hus och Parker samlar 500 medlemsföreningar som bevittnar det allvarliga statusläget på sina respektive orter. Folkparksturnéerna är inställda för första gången på 115 år och intäktsbortfallen generellt är mycket omfattande. Främst handlar det om uteblivna hyror på grund av inställda bokningar för möten och kulturarrangemang i de samlingslokaler som i många fall är en bärande del av medlemsföreningarnas verksamheter. Det statliga krispaketet till kultursektorn om 500 miljoner kronor som beslutats av riksdagen, täcker inte in dessa intäktsbortfall på långa vägar. Detta gör att konkreta åtgärder behövs här och nu, av såväl regioner som kommuner för att stötta upp lokala Folkets Hus och folkparker.

“Det finns ett enormt engagemang från allmänheten kring folketshus- och parkrörelsen, men utan ekonomiskt stöd och uppbackning från politikerna klarar våra medlemsföreningar sig inte den här gången. Med det riskerar vårt land en långsiktig och allvarlig försvagning av kulturens infrastruktur lokalt, regionalt och nationellt. Den ekonomiska kris vi nu ser, är för stor för att vi ska kunna fortsätta många veckor till. Läget är akut.”, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Med start den 23 april samlas folketshus- och parkrörelsen på sociala medier under hashtaggen #varskavimötas, för att ge en bild av den rådande situationen och vad som kan göras åt den. Sveriges Folkets Hus och folkparker är alla en viktig del i samhällets infrastruktur för kultur, möten, diskussioner och demokrati. Förlusten av dessa platser, och skadan detta skulle medföra för samhälle och demokrati i längden, är betydligt mer kostsam än vad stödåtgärder här och nu skulle innebära.

”Folkets hus och parker: Vi går under”

TT

”Folkets hus-rörelse sänder ut nödrop – ”Viktiga mötesplatser riskerar att försvinna””

Västerbottens-Kuriren

”Småländskt kulturliv i fara när Folkets hus och parker krisar”

SVT Småland

”Folkets Hus vädjar om stöd i krisen”

Arbetaren

”Ö-viks folkets hus riskerar att gå i graven – ber om krishjälp: ”Läget är akut””

Örnsköldsviks Allehanda

”Samlingslokaler ber om hjälp i coronakrisen”

Nya Wermlands-Tidningen

”Folkets Hus och parker riskerar att gå under”

Dalademokraten

”Folkparker kan gå under – osäker sommar även på Älgsjövallen”

Värmlands Folkblad

”För första gången på 115 år – folkparksturnéerna inställda”

DN

”Inga folkparksturnéer till Värmland i sommar”

Värmlands Folkblad