How & Why

How & Why är Lisa Östbergs och Kim Hiorthøys tredje sceniska verk.

Deras första samarbete, YOU, hade premiär 2012, uppföljt av Black warrior 2014. Verkens form befinner sig någonstans i gränslandet mellan föreläsning, komedi och modern dans. I YOU presenteras publiken inför fyra olika potentiella projekt; en tv-dokumentär om David Attenborough, världens längsta spöktur, en nyklassisk balett och ett episkt misslyckande. Konstnärerna är fullt upptagna med att lära sig spela trummor därför får publiken detaljerade instruktioner om hur de själva förbereder, bygger och finansierar var och en av de fyra projekten.

Black Warrior inleds som en inställd spanskakurs som sedan snabbt löses upp i presentationen och demonstrationen av olika dramaturgiska troper och retoriska apparater – så som ”rekvisita”, ”plats”, ”intermission” och ”subtext” – samtidigt kretsar den kring ”The Mirado Black Warrior” – en amerikansktillverkad penna som dykt upp i otaliga filmer och tv-produktioner, bl.a. i ”Alla presidentens män” (1976), regisserad av Alan J. Pakula och med Dustin Hoffman och Robert Redford i huvudrollerna.
How & Why är Östbergs och Hiorthøys försök att förstå och förklara abstraktion med konkreta verktyg så som vattenfilter och Irland.

Föreställningen hade premiär hösten 2017.

PR

“Om man så vill iscensätter ”How & Why” hur man kan få saker att betyda det man vill. Hur det frånvarande kan bli närvarande, hur seendet förändras. Fast här blottas gliporna, som när Kim Hiorthøy med viktig min tar samtal i hörlurar utan telefon, eller berättar galet långrandigt om ett vattenfilter. Till slut förenas hans skugga med Östbergs fuldans på duken. Det hela är smart underhållning, en lättflyktig Roliga timmen om konkret abstraktion.”

Svenska Dagbladet

Credits

Koreografi och medverkande på scen: Lisa Östberg och Kim Hiorthøy
Grafisk design: Jonas Williamsson
Ljusdesign: Susanna Hedin
Kommunikation: Annie Kay Schachtel – Bohm Bohm Room
Med stöd av: Norsk Kulturråd och Stockholm stad
Med vidare stöd av: Kunstencentrum BUDA Kortrijk, MDT Stockholm
Tack till: Acne Studios