Ichos

Med Ichos kommer slagverk och dans öppna portarna till en ny klangfull värld som lyfter tankens akustik. Två virtuoser ger en meditativ afton, som kan bära långt, sända ut och andas över vardagens brus.

En sångerskans höga C kan krossa glaset. Ett lågt elektroniskt ljud på 18 Hz, så kallad ”insect-killer”, får spindeln att svimma av. Det finns en frekvens som riktad mot hjärtat kan döda en människa. Delfinsången (runt 2000 Hz) verkar stimulerande på endorfinproduktionen hos en människa och kan därigenom lindra smärta.

Vi träffas av vibrationer i ljus, färg, toner, rörelser och i andra människor. Vi kanske håller på att bli rentav intelligentare varelser i och med att vi utsätts för frekventa signaler. Ibland lystnar man till ett ljud man känner igen från förr. Finns det utrotningshotade ljud?
En sufimystiker som nått trancetillstånd med hjälp av dans och musik är närmast osårbar. Det verkar inte finnas några motståndsvågor kvar; endast en himmelsk öppenhet i den upphettade kroppen.

I verket Ichos vill koreografen Virpi Pahkinen och slagverkaren Mika Takehara undersöka hur vårt undermedvetna har företräde till tolkning och hur förståelse av rörelsen påverkas av ljudbilden. Hur skärps vårt seende när vi får tillgång till ren tystnad? Varför drivs dansen av asymmetriska 5-takter och varför känner vi oss snart hemma i 4/4-takter?

Press

”Ichos är ett sådant där Virpi-solo som man vill bära med sig likt en dyrbar skatt.”

Svenska Dagbladet

”Solot är påfallande välbekant, ändå överraskande, vilket delvis är koreografens snille: att genom sitt eklektiskt enastående rörelsematerial och fabulösa närvaro förvandla dansen till något mer än bara dans.”

Dagens Nyheter

“I går såg jag Virpi Pahkinen gestalta människans kamp med magiska rörelser. Hennes lillfinger säger lika mycket som en hel roman.”

Theodor Kallifatides, författare

”Ljuset slocknar. Och när det blir ljust sitter Mika Takehara vid scenkanten med en trumma, lika stor som den är liten. Trumman sprider liv och som ökar takten i föreställningen. Vi går in i den ena akten efter den andra. Och de har alla olika liv och innehåll. Olika gestalter och olika rytmer. Ibland ser jag en ekoxe, ibland en fingersvamp. Vad min granne ser beror på hens referensram. Ljudbilden går från takdropp till trumvirvel och dov gong-gong. I sista akten får vi möta både Virpi Pahkinen och Pontus Sundset som speglar sig i varandra och lyfter varandra. Tillsammans gestaltar de konst i dess renaste form.”

Jönköpings-Posten

“Det är suggestivt och gåtfullt, svårt att värja sig mot. Det är en annan värld, med en annan puls. Slagverksmusiken förstärker denna puls och bildar ett klangligt rum. Här finns också förinspelade, elektroniska ljud. Ljudrummet är dominerande och starkt. Det både kontrasterar och samspelar fint med dansens lugna flöde.”

Corren

Credits

Koreografi och dans: Virpi Pahkinen och Pontus Sundset
Musik och slagverk: Mika Takehara
Ljussättning: Tobias Hallgren – Lumination of Sweden
Föreställningstekniker: Tobias Angelback – Lumination of Sweden
Kostym: Emelie Janrell
Producent: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Administration Birgitta Ström

En produktion av Virpi Pahkinen Dance Company. Med stöd av Statens kulturråd, Stockholms Stad, Stockholms Läns Landsting och Konstnärsnämnden.

Ichos hade premiär den 4 november 2015 på Dansmuséet i Stockholm. Turnerade under våren 2018 i en uppdaterad version.