Inkonst scenkonstvår 2019

Malmöscenen Inkonst släppte den 5 december 2018 biljetterna till sitt digra scenkonstprogram för våren 2019. Bohm Bohm Room hade äran att arbeta med lanseringen och pressarbetet.

Inkonst scenvår 2019 bjuder på flera ur- och sverigepremiärer av svenska och internationella namn, med bland andra legendariska gruppen Nature Theatre of Oklahoma från New York som gör ett unikt gästspel. I samband med programsläppet offentliggjordes att Petra Huisman blir ny konstnärlig ledare för scenkonsten på Inkonst.

Vi är väldigt stolta över vårens program som vi tycker utmanar och utforskar scenkonstens form, presentation och egenvärde, säger Petra Huisman.

Inkonst är kända vid det här laget för att erbjuda sin publik ett program som presenterar starka akter från såväl lokala, nationella och internationella profiler. Programmet frammanar och presenterar scenkonstnärer som vågar ta steget längre i sitt risktagande och utforskande av det tvärkonstnärliga, som utvecklar och ifrågasätter de olika konstformerna.

Repertoaren för våren 2019 rör sig kring teman om hur samhället tar sig an en eventuell närstående framtid där demokratin kan urholkas.

Min vision för arbetet med scenkonstens plats på Inkonst är att ställa frågan om vad som är scenkonst. Att ge konstnärer plats, tid och rum att experimentera och hitta nya former, som inte tummar på konstens egenvärde. Inkonst har en tradition av att lyfta ämnen som berör sin samtid och det har aldrig varit viktigare att värna om den platsen, säger Petra Huisman.

Inkonst har som ambition att satsa på fördjupning, både vad avser tematik men även i samarbetet med de gästande konstnärerna. Hur kan ett program utvecklas om det öppnas upp för andra som besitter spetskompetens inom sitt konstområde? Vad händer om en scen själva ifrågasätter hur en programläggning traditionellt brukar gå till väga?

Vi vill sätta ljus på frågan om vem som egentligen har makten över programmet och vad som visas för vår publik. Därför kommer vi nu börja bjuda in personer och grupper att utveckla programmet med oss, likt en konsthall som har gästande curators. Vilka dessa namn blir kommer vi att presentera senare under 2019, berättar Petra Huisman.

Press

“Internationell vår på kulturscenen Inkonst.”

TT Nyhetsbyrån

“Hon är Inkonsts nya konstnärliga ledare.”

Nöjesguiden

“Gulliga katter, Harry Potter och högerpopulister på Inkonsts scen i vår.”

Sydsvenskan