Kultur i Almedalen 2017

2017 tog Bohm Bohm Room över projektledaransvaret för arenan Kultur i Almedalen i samarbete med Länsteatern på Gotland och Svensk Scenkonst. Kultur i Almedalen 2017 arrangerades för nionde året i rad. En arena för frågor som berör kulturens betydelse i samhället ur olika perspektiv. 2017 stod yttrandejämlikhet, kultur i hela landet och kultur som samhällsförändrare i fokus. Finns förutsättningarna för en kulturpolitik närmare medborgaren? På vilket sätt bidrar kulturlivet till samhällsbygget? Vilket mod är ditt slags mod och varför behöver vi konsten – just nu? Dessa är bara några av de aktuella frågeställningar som kommer lyftas fram och diskuteras. Programmet bestod av över 35 olika programpunkter och pågick runt om i Visby mellan den 3 – 7 juli.

– Kultur i Almedalen har med tiden blivit en viktig del av Almedalsveckan, där ideella organisationer till institutioner och näringsliv tillsammans är med och lyfter kulturfrågorna upp på agendan. Vår förhoppning är att Kultur i Almedalen kan stärka kulturens roll som politikområde samt ge plats för röster och perspektiv som utmanar, rör om och ger plats för reflektion. Samtalen stannar inte i Visby och vi kommer fortsätta att jobba vidare över gränserna, säger Emelie Bergbohm, projektledare för Kultur i Almedalen.

Arenan samlade ett 40-tal aktörer som anordnade seminarier, föreställningar, upprop, paneler och samtal kring kultur, kulturpolitik, det fria ordet, konst och områden där kulturen har betydelse.

Medverkande organisationer:

Almedalsbiblioteket, Ax – Kulturorganisationer i samverkan, Bohm Bohm Room, Camino magasin, Danscentrum, Fanzingo, Folk och Kultur, Folkteatern Gävleborg, Fredens Hus, Gotlands museum, Ideell kulturallians, KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, Konstnärsnämnden, Konstnärspolitiska utredningen – Regeringskansliet, Kungliga biblioteket, Kulturlyftet – kultur i hela landet, Länsmuseernas Samarbetsråd, Länsteatrarna i Sverige, Länsteatern på Gotland, Länsstyrelsen på Gotland, Myndigheten för kulturanalys, Nationalmuseum, Natur & Kultur, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Nätverkstan, Regional Musik i Sverige, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Riksteatern, Statens kulturråd, Svenska Filminstitutet, Svensk Scenkonst, Svenska Journalistförbundet, Sveriges Museer, Teatercentrum, Teaterförbundet för scen och film, Trygghetsrådet TRS och Västra Götalandsregionen.