Liaison

Liaison var ett möte mellan dans, musik, film och annan scenkonst. Fyra helkvällar som länkade olika konstnärliga röster, som refererade till varandra genom överlappande frågeställningar, fokus och idévärldar.

Den 9-12 april 2015 intog Liaison Kulturhuset Stadsteatern. Liaison, som på franska betyder ”starkt band och anknytning”, lyfter fram konstnärliga verk som förskjuter tidsperspektiv. Verk som genom sin varaktighet skapar ceremonier där mantra – i både kropp och röst – utgör själva byggstenarna i deras uttryck. Festivalen var ett initiativ av koreografen och dansaren Jefta van Dinther och hade sin utgångspunkt i hans verk This is Concrete i samarbete med koreografen och dansaren Thiago Granato. I en samtid präglad av effektivisering och nytta, frestar Liaison istället med att ta sig tid, dröja sig kvar och bero.

Medverkande:

Myriam Van Imschoot
Playdead
Tian Rotteveel
Jefta van Dinther / Thiago Granato
Cullbergbaletten / Eszter Salamon
Rodrigo Sobarzo de Larraechea
Artur Zmijewski
Robyn

Program 9/4 och 10/4

Playdead Klarabiografen

En hybrid mellan tv-spel och konst av danska spelutvecklarna Playdead, där en pojke tar sig igenom ett dystert, kusligt landskap. Ett svartvitt spel med kornig kvalitet och ett minimalistiskt ljudlandskap som skapar ett meditativt tillstånd där tid upplöses och ingenting är bråttom.

THIS IS CONCRETE | Jefta van Dinther och Thiago Granato Hörsalen  

En dansföreställning där två kroppar oavbrutet slingrar sig kring varandra och suddar ut gränserna mellan sig. Deras drift övergår i njutning, deras tal i ätande, deras sex i dans och deras symbios i parasiterande.  

Mining | Rodrigo Sobarzo de Larraechea  Foajén

Koreografen Rodrigo Sobarzo de Larraechea förflyttar sig själv genom tid och rum via sin egen röst. Rösten oscillerar mellan att vara en manifestation av hans kropp, en förlängning av hans kropp och något frikopplat från hans kropp.

Robyn  Hörsalen

Robyn möter publiken i ett konsertexperiment, där hon under LIAISON framför ny musik. Med utgångspunkt i den kommande låten ”Human Being” surrar Robyn in sig i vad det betyder att vara människa: det återkommande och oupphörliga faktum att vi känner av våra begränsningar.

Program 11/4 och 12/4

The Singing Lesson 2 | Artur Żmijewski  Klarabiografen

En konstfilm som visar en grupp döva ungdomar som tar sig an utmaningen att sjunga klassisk musik. Rösten transformeras till något otyglat och obehindrat då sångarna inte kan höra det de själva sjunger.  

Reproduction (2015) | Cullbergbaletten / Eszter Salamon  Hörsalen

Verket utmanar vår syn på konstruktion av könsroller genom att koreografera ”svävande” kroppar som inte längre passar in i en tydlig identitet. Reproduction hade urpremiär 2004 och för Cullbergbaletten skapar koreografen Eszter Salamon en ny version för åtta dansare.

Hola Hu | Myriam Van Imschoot  Foajén

Ett vokalt stycke som dekonstruerar och utforskar röstens brytlägen genom joddelteknikens akustiska särdrag. Ur tystnad träder ohörda ljud fram och skapar ett föränderligt och humoristiskt musikstycke live inför publiken.

Soulsqueezing | Tian Rotteveel  Hörsalen

Koreografen Tian Rotteveel ger i Soulsqueezing samma värde till rörelse, röst, ljud och ontologi. En sång- och talakt i R’n’B-stil om det sammanhang vi befinner oss i här och nu. I ett tempo som följer en tankeprocess förs vi bit för bit in ett personligt, filosofiskt och roande universum.

“Som Kama Sutra i slow-motion”

Svenska Dagbladet

“Socio-political implications of this particular exercise are great.”

Pavle Heidler

”Liaison betyder förbindelse: fyra kvällar ges två program av dans, performance, film, röst. Förbundna och sammanhängande, men var för sig – ett opretentiöst mellanting mellan så kallad helafton för ett enda verk och det vanligaste numera: ett timslångt verk, punkt och slut.
Jefta van Dinther har snabbt blivit en koreograf att räkna med också internationellt med ett eget språk av minimalistiskt tuggande, sugande, svävande rörelsekonst i rum av mjukt mörker. ”Liaison” är hans initiativ till en oförvägen blandning där han öppnar själv med den ett par år gamla ”This is concrete”, två män i kärleksarbete. Från eufori till utmattning, från slit till flyktighet.”

Expressen

“The concept is that the festival is not comprised of standalone work, but different artistic pieces that are all linked together, as choreographer Jefta van Dinther, who is behind the idea, explains. “We want to create a universe where the works are allowed to be there for each other. That’s where the word ‘liaison’ comes into the equation.”

Totally Stockholm

Credits

Koncept: Jefta van Dinther och Anna Efraimsson i samarbete med Linda Adami
Projektledare: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Koordinator: Annie Kay Schachtel – Bohm Bohm Room
Administration: Interim kultur AB (svb)
Design: Micha van Dinther och Jonas Nebrelius
Omslagsfoto: Ivo Hofste

LIAISON var en produktion av Jefta van Dinther som gjordes i samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern och Cullbergbaletten.
Med stöd av Statens kulturråd, Stockholms stad och Polska institutet i Stockholm.