När vi träffade varann

Varmt drama om nödvändigheten att inte lämna varandra ifred.

Hur träffade du din bästa vän? Eivor och Abdu möts i ett snöfall. Hon ber honom lämna henne ifred. Det gör han inte. En oväntad vänskap uppstår och steg för steg ändras vardagen. Inget ska någonsin bli som förut igen. Kanske möttes de när de som mest behövde det? Det blir ett varmt drama om nödvändig vänskap. Föreställningen bygger på verkliga berättelser som samlats in från hela landet.

Två personer blir varandras räddning, och sedan något ännu större. Men här finns också ett hot som riskerar att rasera allt. Här är Abdu som saknar sin mamma men samtidigt valt att fly till ett annat land än hon. Och Eivor som är behövd av sitt samhälle, men också av sin dotter. Är det lättare att engagera sig i annat längre bort? Vad är egentligen en familj och vem bestämmer det? Steg för steg ändras vardagen. Inget ska någonsin bli som förut igen. Kanske möttes de när de som mest behövde det?
– När vi träffade varann är en berättelse om en nödvändig vänskap. När jag på riktigt möter en annan människa så möter jag ju också mig själv. Det kan vara både skrämmande och lockande, säger Joakim Rindå.

Pjäsen har sin upprinnelse hösten 2015 när många människor flydde till Sverige. “Det som då av vissa benämndes som flyktingvåg och volymer, kallas idag för nya vänner, kärlekar och arbetskamrater”, konstaterar dramatikerna Ninna Tersman och Joakim Rindå som undersökt några av dessa möten närmare genom intervjuer och insamlade röster. Pjäsen valdes ut till Scenkonstbiennalen 2019.

”en charmig och varm iscensättning”
”de två aktörerna behärskar verkligen konsten att spela teater för en publik som sitter högst två meter bort”

Svenska Dagbladet

”den sceniska motsvarigheten till integrationsfika, på ett bra sätt.”
”berättelsen är angelägen och förtjänar en stor publik”

Dagens Nyheter

Credits

Medverkande: Gunilla Larsson som Eivor och Robert Hannouch som Abdu
Av: Joakim Rindå och Ninna Tersman
Regi: Joakim Rindå
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson
Musik och ljuddesign: Cicely Irvine
Ljus: Jenni Aho
Konstnärligt råd: Ahmad Al Zeeb, Mahmoud Al Zeeb, Rahaf Alkurdi, Yas K Rashed Mask: Linda Goncalves
Producent: Riksteatern
Marknadsföring: Vilde Stampe – Bohm Bohm Room